Bakom högarna med förorenad jord, som behandlas på Löt avfallsanläggning, ligger en del av det 19 hektar stora området där Norrtäljeföretaget Karlsviken vill starta ett industri- och handelscenter. Foto: Robin Högberg

Här planeras ett nytt handelsområde i Vallentuna

Norrtäljeföretaget Karlsviken vill etablera ett nytt handels- och industriområde vid Roslagsstoppet utmed E18. Men planerna döms ut av Löt avfallsanläggning, som tycker området hamnar för nära deponin och återvinningen.

  • Publicerad 20:31, 6 feb 2018

I Norrtälje har företaget Karlsviken, med lokalkontor i kommunen, fått klartecken för att bygga upp ett nästan 138 000 kvadratmeter stort område för handel och lättare industri.

Norrtäljeföretaget har dessutom ansökt om detaljplaneändring för ett 190 000 kvadratmeter (19 hektar) stort område i anslutning till Löt avfallsanläggning, en bit från Roslagsstoppet utmed E18.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ansökan handlar om att stycka av mark från en angränsade fastighet, alldeles intill där avfallshanteringen ligger i dag.

– Det är vår affärsidé att köpa mark och utveckla den. Och läget är kanon. Det ligger nära Norrtälje, Arlanda och Stockholm i anslutning till E18, säger Per Nordin, vd på Karlsviken.

Totalt kan det bli ett 30-tal nya fastigheter i varierande storlek, berättar han.

– Jag tror inte på små specialbutiker utan snarare företag som behöver större ytor, till exempel logistikföretag samt möbel-, bil- och bygghandlare. Vi ser även att lättare industri kan etablera sig här.

300-500 jobb

Exakt hur många arbetstillfällen det kan bli beror på vilka företag som etablerar sig, men gissningsvis rör det sig mellan 300 och 500 jobb, berättar Per Nordin.

Karlsviken inväntar nu detaljplanebesked från Vallentuna kommun.

– Vallentuna har väldigt lite industri- och handelsmark som är detaljplanelagd, så de borde gjort vågen på kommunen när vi kom in med vår ansökan, säger Per Nordin.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Planbeskedet behandlas i närings- och planutskottet och kommer tidigast upp på sammanträdet den 20 mars.

Ärendet ska först beredas av förvaltningen så i dagsläget kan jag inte uttala mig alls. Men för all verksamhet som är tänkt att ligga i närheten av en återvinningscentral måste vi göra en ordentlig konsekvens- och återvinningsanalys, säger Parisa Liljestrand (M), ordförande i näringslivs- och planutskottet i Vallentuna.

Men kommunägda Sörab, som driver Löt avfallsanläggning, ser inte lika positivt på Karlsvikens planer.

LÄS MER HÄR: "Vill inte ha nytt handelsområde som granne: Luktar illa"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år med gaypodden: "Många tackar för att vi hjälpt dem"

Nyheter Alexandra från Vallentuna: "För få lesbiska som tog plats" Gaypodden har nyss fyllt ett år och vi har snackat med Vallentunabon Alexandra Malmlund som är en av grundarna till podcasten.fredag 23/2 15:05