Musik ska hålla borta unga från Coop-garaget. Foto: Hege Hellström

Här ska de unga skrämmas bort – med "populärmusik"

Musik. Det är det senaste knepet för att få bort ungdomar som just nu testas i Vallentuna. – Den ska göra att lokalen upplevs mindre trivsam att nyttja som umgängeslokal, säger säkerhetssamordnare Fredrik Sandell.

  • Publicerad 18:15, 19 apr 2017

Coop-garaget i Vallentunacentrum ska inte vara en plats för ungdomshäng, anser kommunen. I ett kommunalt dokument står att läsa att man ”installerat ungdomsrepellerande musikanläggning i det mest problemtyngda centrumgaraget”.

Enligt kommunens säkerhetssamordnare Fredrik Sandel ska garaget vara en mindre trivsam plats att vara på för kidsen.

– Det ska vara helt okej att parkera och traska vidare och komma tillbaka och hämta sitt fordon. Snarare än att umgås, säger han.

– Fastighetsägaren Fast Partner står för musikanläggningen och väljer musik. Populärmusik, jag vet inte vad jag ska kalla det, säger Fredrik Sandell.

Techno och reggae

Men hur obehagligt ljud är det egentligen? När Vallentuna Nyheter besöker garaget är den första låten en typ av ”hissmusik”, andra låten är techno och tredje ett reggae-inspirerat stycke.

Men ni har ingen sådan där frekvensskrämma där bara ungdomar hör obehagliga ljud?

– Nej, det har ju installerats på objekt i Stockholmsområdet, men det blev en väldig opinion. Musik verkar inte väcka opinion på samma sätt, säger Fredrik Sandell.

Musiken är en av flera åtgärder som kommunen tagit till för att öka tryggheten. Sedan årsskiftet finns också bevakningskameror i Coop-garaget, kameror som kommunen står för. En annan åtgärd är att betala för ordningsvakter.

– Det har efterfrågats mer väktare, mer polis i centrum. I vår trygghetsundersökning från 2016 angav mer än hälften att de kände sig otrygga i centrum.

Fredrik Sandell säger att kommunen inte kan styra över hur polisen prioriterar, men att man kan göra det när det gäller bevakning.

Nyligen har kommunen ansökt om att få förlängt tillstånd att ha ordningsvakter i centrum.

Men om det inte syns i anmälningarna att centrum är otryggt – är det bra att spendera skattepengar på vakter?

– Det är alltid en fråga om perspektiv och en balansgång. I nuläget har vi bedömt det som en lämplig åtgärd.

I ett dokument från kommunen står det att man ”installerat ungdomsrepellerande musikanläggning i det mest problemtyngda centrumgaraget”.

Men det finns också människor som oroar sig i onödan?

– Ja, vi uppfattar att ordningsvakterna kanske inte motiveras från anmälningsstatistik, men att insatsen ändå motiveras av att det finns en efterfrågan, säger Fredrik Sandell.

Han säger att kommunen inte kan styra över hur polisen prioriterar, men att man kan göra det när det gäller ordningsvakter.

Vallentuna Nyheter har talat med företrädare för fastighetsbolag Fast Partner om hur urvalet av ”populärmusiken” görs för att mota bort så många unga som möjligt men de vill inte kommentera saken. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.