Nej till släng. Tinora och Ebba har ätit upp allt i 251 dagar nu. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Här tävlar barnen i att slänga minst mat

Skolor i Vallentuna, Danderyd och Täby ska spara på jordens resurser. "Vi gör mat från olika grejer och om vi slänger maten slösar vi på det, till exempel djur" säger nioåriga Tinora.

  • Publicerad 12:25, 23 nov 2017

Nu har tävlingen Matsalskampen börjat. Skolor runt om i Stockholm tävlar om att slänga minst mat.

– Den som slänger minst mat vinner, man ska inte slösa, förklarar Jonas i klass 5 på Gustav Vasaskolan i Lindholmen.

Sparar på jordens resurser

Klasskompisen Max berättar vad som kanske lockar mest:

– Man kan vinna 20 000 kronor.

– Man skulle vilja skicka maten till dem som behöver, funderar Vidar i klass 5.

– Men då blir det nog ruttet, funderar Jonas.

Även i Danderyd pågår tävlingen.

– Det startade i måndags och kommer att fortskrida i två veckor. Tävlingen går ut på att spara på jordens resurser och kasta så lite mat som möjligt, säger Caroline Larsson, kökschef på Vasaskolan i Danderyd.

"Plötsligt tar det stopp"

Vasaskolan har tidigare varit med i Matsalskampen, och för dem är det en självklarhet att fortsätta vara med i kampen för miljön.

– Det är enormt viktigt. Och barnen tycker att det är väldigt roligt också. De är tävlingsinriktade och vill vinna mycket pengar så de får chansen att göra något roligt, säger Caroline Larsson.

Hon har sett ett mönster bland barnen.

– Det märks att barnen tar mer mat när de är populära rätter, som till exempel hamburgare. Och de gör att de tar en större mängd. Helt plötsligt tar det stopp och de orkar inte äta upp, säger Caroline Larsson.

Lite i taget

Tinora och Ebba, 9 år, går på Löttingelundsskolan, som vann tävlingen 2015. De har själva startat ett initiativ där man samlar gånger då man inte slängt något alls. Nu har de båda klarat att inte slänga mat i 251 dagar i streck.

– Man ska börja med lite mat och sen tar man mer om man fortsätter att vara hungrig, säger Ebba.

– Vi gör mat från olika grejer och om vi slänger maten slösar vi på det, till exempel djur. Det är onödigt att döda en gris för att vi slänger mat, säger Tinora.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vem skickar dåliga DVD-filmer till Jocke?

Nyheter En gång fick han 300 stycken Varje vecka trillar det ner flera dvd-filmer genom brevlådan hemma hos Jocke som bor i Täby Kyrkby. Men han har inte beställt, vet inte vem som postar dem eller varför.fredag 15/12 20:08

Öppningsdags för Täbys nya tapasbar

Nyheter "Nästan fullsatt" Idag öppnar Täbys nya, och efterlängtade, tapasbar och gästerna har redan börjat strömma till. Lagom nervöst tycker ägaren Reza Jafaripour.fredag 15/12 15:33