Hässelbyelever bjöds in till teater om rasism

Smedshagsskolan fick ett något annorlunda sätt att diskutera rasism och vithetsnorm i förra veckan. De bjöds nämligen in till föreställningen "Svaret" i Vällingby – en pjäs som väckte starka känslor.

  • Publicerad 16:39, 10 okt 2017

Det sus av elever som först hördes inne i teaterfoajén på Kulturhuset stadsteatern i Vällingby är som bortblåst. Tung musik har dragit igång Ayesha Quraishis föreställning Svaret och det är snudd på omöjligt att vända bort blicken från de tre kvinnorna på scen.

Med sång, dans och ord förmedlar de berättelser om svarta kvinnors vardag i västvärlden. Uttalade skönhetsideal, omöjliga att leva upp till – och frigörelsen ifrån dem.

Stående ovation

Sjuor och åttor från Smedshagsskolan finns med i dagens publik. Eleverna har ett nära samarbete med "teatern i byn" som de besöker varje vecka i samband med "elevens val".

– Den här föreställningen passar oss bra eftersom vi jobbar så mycket med rasism, säger Thomas Creutz, lärare som uppskattar att teatern ligger så pass nära skolan.

Haidar Beden, 14, tycker det är kul att få gå på teater.

– Det är jättekul! Det som är bra när man går med skolan är att det blir ett "måste" även för de som har fördomar om teater, säger han.

När föreställningen är över ställer sig eleverna upp och ger skådespelarna en stående ovation.

"Kunde relatera"

Efter det tar en diskussion vid där eleverna får diskutera pjäsens betydelse. Men också vikten av att kunna sätta ord på känslor som är jobbiga.

– För att man ska kunna släppa såna känslor måste en diskussion ske. Då är det viktigt att man får smaka på ord som "vithetsnorm" och "diskriminering", säger Doreen Ndagire, skådespelare och sångerska.

Och eleverna är helt klart tagna av vad de har sett. Några säger att de varit nära att gråta. Andra att de är mycket tagna.

– Jag kunde relatera till föreställningen. Jag går själv igenom en fas där jag funderar på de här frågorna, säger Ebaa Mohamed, 14.

– Man kan känna igen sig även om man inte är en svart kvinna, säger Roushan Dadashev, 14.

Elever går på teater

Svaret är en dans- och teaterföreställning av Ayesha Quraishi, Niki Tsappos, Imenella Mohamed och Doreen Ndagire.

Totalt kommer 120 barn på Smedshagsskolan att se Kulturhuset stadsteaterns föreställning "Svaret" i Vällingby i höst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Efter soldäcksfloppen – så ska staden fixa till Jompa

Nyheter "Tror man måste ha rimliga förväntningar" Två år efter att Johannesfredsborna fick tycka till om sitt område har stadsdelen till sist kommit med ett förslag på förbättringar – några av dem kan bli verklighet redan nästa år.torsdag 19/10 16:19

Så blir exklusiva området vid Värtan

Nyheter SE NYA BILDERNA Det gamla gasverket i Värtan utvecklas sakta men säkert till ett nytt exklusivt kvarter. Nu har arkitekterna bakom släppt nya skisser på hur det ska se ut 2022 då det hela står klart.torsdag 19/10 16:18