HD. Alla har rätt till en huvudförhandling, menar Högsta domstolen. Foto: Mälarö Tidning & Mostphotos

HD: Ekeröbo borde ha fått närvara vid rättegångar

En man på Mälaröarna dömdes till fängelse i både tingsrätten och hovrätten för flera brott. Men han fick inte närvara vid någon rättegång – nu river HD domen.

  • Publicerad 14:14, 13 apr 2017

En man i 40-årsåldern, som är hemmahörande på Mälaröarna, begick under 2015 och början på 2016 ett flertal brott. Bland annat har han stulit en övervakningskamera på Ica Nyckelby och även gjort sig skyldig till narkotikabrott och olovlig körning.

Mannen har erkänt samtliga brott och dömdes i september förra året till två månaders fängelse av Södertörns tingsrätt. Han dömdes även att betala ett skadestånd på 2 500 kronor till Ica Nyckelby för värdet av den stulna kameran, en uppgift han bestämt har ifrågasatt.

Ville närvara

Mannen blev även missnöjd med tingsrättens bedömning och hade dessutom velat närvara under förhandlingen som avgjordes i hans frånvaro.

Hovrätten gjorde i januari samma bedömning som tingsrätten och fastställde domen – även denna gång utan mannens närvaro. Han överklagade även den domen, fortfarande med åsikten att han borde ha haft rätt att vara med vid de båda dombesluten.

Får rätt av HD

Högsta domstolen anser nu att den tilltalade Ekeröbon har helt rätt.

Om en part har begärt en huvudförhandling ska en sådan hållas, menar HD. Därmed undanröjs hovrättens dom och mannen kommer att få en ny rättegång, där han också kommer att få medverka.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ungdomar planerade gemensam cannabisrökning

Nyheter Uppmanades komma till Nockeby En ”cannabisrökardag” planerades bland högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö i fredags. Men när polisen åkte runt på öarna hittade de ingenting.måndag 23/4 16:29

Misstankar om mordbrand på Färingsö

Nyheter Koppling till husrannsakan En ladugård brann i Svartsjö och djur fick evakueras. Nu ser polisen samband med helgens stora insats i närheten. En man bosatt i kommunen är nu misstänkt.måndag 23/4 14:47

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter