Partner. Ekerös kommunstyrelse har beslutat att utreda partnerskap med Heimstaden. Foto: Jonas Månsson

Heimstaden har länge velat få till en affär

Fastighetsbolaget Heimstaden kan bli Ekerö bostäders partner för drygt en halv miljard. Men det är inte första gången bolaget visar intresse för Ekerös hyresrätter.

  • Publicerad 10:57, 15 dec 2016

Vi respekterar folkomröstningen.

För drygt två veckor sedan tog Ekerös kommunstyrelse beslutet att utreda ett kommande partnerskap med fastighetsbolaget Heimstaden. Bolaget har länge lockats av Ekerö bostäder och har tidigare visat intresse av det i dag helt kommunägda allmännyttiga bostadsbolaget.

När en försäljning var aktuell för fyra år sedan var Heimstaden intresserade.

– Vi försöker hitta något som kan vara en långsiktig invertering. Just Ekerö som ligger nära huvudstaden har vi tittat en längre tid på. Kommunen är inte tillräckligt stor för att förvärva fastigheter och det tar lång tid att bygga nytt. Då kände vi att ett delägarskap var bra, säger vd:n Patrik Hall.

Han är medveten om resultatet i folkomröstningen från 2012 där Mälaröborna röstade emot en utförsäljning av Ekerö bostäder. Därför lades nu i stället ett bud på en minoritetsandel på 49 procent av aktierna. Kostnaden skulle då bli 567,6 miljoner kronor.

– Vi respekterar folkomröstningen. Det är viktigt att betona att kommunen sitter kvar med makten. Vi hoppas att det här blir bättre för alla, säger Patrik Hall.

”Tryggar hyresutveckling”

Han tror att Ekerö bostäders möjligheter att teckna fördelaktigare avtal är större med en stor fastighetsägare som delägare.

– Det kan handla om avtal med bland annat entreprenörer och sådant som rör IT-teknik. Blir det vettigare kostnader tryggar det hyresutvecklingen för hyresgästerna eller att vi får mer gjort för samma peng, säger Patrik Hall.

Enligt Hall är tanken att Ekerö bostäders personal ska bli kvar på sina jobb. Hur det blir med vd-posten efter avgående Mats Viker är inte klart.

Personalen stannar

– Syftet är att personalen ska stanna kvar. Sedan har vi förhoppningsvis kompetens att tillföra. Vi kan inte aspirera på exempelvis vd-posten innan kommunen har sagt ja. Först när det är klart då kan vi prata om den frågan. Innan dess är tillsättning Ekerö kommuns beslut, säger Patrik Hall.

Så ägs bolaget

Heimstaden bostad AB äger 65 procent.

Alecta 23 procent.

Ericssons pensionsstiftelse 9 procent.

Sandviks pensionsstiftelse 3 procent.

Källa: Heimstaden.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Misstankar om mordbrand på Färingsö

Nyheter Koppling till husrannsakan En ladugård brann i Svartsjö och djur fick evakueras. Nu ser polisen samband med helgens stora insats i närheten. En man bosatt i kommunen är nu misstänkt.måndag 23/4 14:47

Ungdomar planerade gemensam cannabisrökning

Nyheter En ”cannabisrökardag” planerades bland högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö i fredags. Men när polisen åkte runt på öarna hittade de ingenting.måndag 23/4 11:36

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter