Gröndalsskolan, som den ser ut idag. Foto: Sisab

Helt ny skola byggs i Gröndal

Tre gånger så stor med högstadium och ny skolgård. Så blir nya Gröndalsskolan och nästa vecka väntas politikerna trycka på start.

  • Publicerad 14:35, 26 jan 2018

Nu går startskottet för att bygga en helt ny grundskola i Gröndal. Dagens skola, som rymmer 320 elever i årskurs F-5, rivs och ersätts med ett nytt skolhus på samma plats. Den nya skolan byggs i två våningar och kommer att ha plats för totalt 900 elever i årskurs F-9. Dagens Gröndalsskola byggdes på 1950-talet och har genom åren kompletterats med flera tillfälliga skolhus.

Vill ha en scen

Ulf Lindberg, rektor, känner både nostalgi och förväntan inför det som ska hända.

– Vi trivs jättebra och tycker om vår skola, men den börjar bli så sliten att det inte är värt att renovera den. Samtidigt är trycket på skolplatser stort i vårt område så vi ser fram emot att få en helt ny skola, säger han.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Största utmaningen just nu är ventilationen som håller på att lägga av i de gamla lokalerna, enligt Ulf Lindberg. Skolledningen har varit med under processens gång och på deras önskelista står bland annat plats för en scen där de kan ha olika framträdanden.

– Vi har en stark kulturinriktning här på skolan som vi vill bibehålla och det vi saknar idag är bra möjligheter för eleverna att kunna uppträda. Nu tränger vi in oss i matsalen och idrottssalen och löser det provisoriskt, säger han.

Prislapp: 480 miljoner

En annan sak de önskar är bättre hemvister för arbetslagen. Nu får elever och lärare gå mellan olika hus för att kunna samarbeta.   

Eftersom skolan görs om till en F-9-skola kommer det även att behövas specialsalar såsom bild, musik, hemkunskap och slöjd.

Det finns flera utmaningar med att bygga på dagens skoltomt, enligt staden – den ligger på en höjd omringad av kulturmärkta bostäder i norr och Essingeleden, där det passerar 160 000 bilar per dag, i söder. Tanken är att placera det nya skolhuset så att det fungerar som en bullerskärm mot Essingeleden.

Nya Gröndalsskolan beräknas kosta 480 miljoner kronor att bygga. Rivningen är planerad till sommaren 2020 och byggstart i januari 2021, klar 2023. Nästa vecka tas ärendet upp i utbildningsnämnden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den tänkta placeringen av skolan, med Essingeleden i söder. Foto: skiss Sisab

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Obegriplig Hägerstensbluff i ny reklamfilm

Nyheter Varför? Reklamfilmen handlar om Karims enkla resa till jobbet i Hägerstensåsen. Men filmen är inspelad i Spanien – något som förvirrar tittarna.lördag 24/2 8:00

Strandpromenaden vid Örnberget stängs av

Nyheter Då är arbetet klart Ombyggnationen av bryggan vid Örnbergdbadet har startat. Under tiden gäller alternativa vägar.fredag 23/2 15:41