Jon Aagaard Andersson projektleder ”Make Equal Stories” som vill samla in dina berättelser av utanförskap. Foto: Sacharias Källdén

Hen vill samla in dina berättelser av utanförskap

Var kommer du från, egentligen? Är du kille eller tjej? Kan du säga något på kinesiska? Jon Aagaard Andersson, 19, gick ut gymnasiet förra året. Nu projektleder hen ”Make Equal Stories” som vill samla in dina berättelser av utanförskap.

  • Publicerad 16:40, 3 maj 2017

”Jag vill visa att det du utsätts för är inte okej”

FK Brommas tioåringar tröttnade på att se gulliga ut

Jon berättar:

”Jag brukar säga att utanförskap är liksom alla situationer där det känns onajs. En känsla i bröstet att det här är inte okej. Det kan vara allt från att det bara finns två omklädningsrum på gympan, och du känner dig obekväm i båda, till att du får jobbiga frågor från din kompis, mamma eller fotbollstränare. Att du kommer ut som trans och folk tror att det är en fas.

När folk skickar in berättelser till oss om hur de upplever utanförskap skriver de ibland längst ner ”tack för att jag får berätta”. Som normbrytare får du ofta höra att det var väl inte så farligt, du överdriver. Men när man får samma fråga varje dag från främlingar baserat på sitt utseende… Jag tror inte man kan förstå vad det gör med en om man inte själv upplevt det. Till slut blir du likgiltig och känner att du bara inte orkar.

När jag var yngre, innan jag fattade vad ord som förtryck betydde, så tänkte jag ofta ”varför jag och inte ni?”. Frågan ”Var kommer du från?” får jag hela tiden. Det spelar ingen roll att jag svarar Tyresö, för följdfrågan ”men var kommer du från, egentligen?” kommer alltid ändå. Det är som att du inte nöjer dig med mitt svar, det handlar om att du inte tror på mig. Du har redan en egen uppfattning om mig och jag svarade ”fel”.

Foto: Sacharias Källdén

KD-politikern: "Inte rasism att kalla någon chokladbrun"

Jag gick i två vita innerstadsskolor som är kända för att vara medvetna och inkluderande. Men även där var det svårt för folk att hålla flera tankar i huvudet samtidigt, att en person kan utsättas för flera förtryck. ”Men nu får du ge dig, vi säger ju rätt pronomen, du får inte klaga på rasismen för vi är ju HBTQ-vänliga”. Typ.

Jag vill tro att det är på gång att bli bättre. På sociala medier kan unga träffa andra schyssta. Vi samlar in de här berättelserna av utanförskap för att utbilda vuxna. På varje exempel av en situation som är jobbig, ska vi följa upp med ett sätt att göra det bättre. Det finns en stor brist på samtal om förtryck i skolan. På historielektionerna brukar de säga att historien upprepar sig. Men jag tror inte att det tog slut, jag tror man vill blunda. Jag hoppas att folk läser de här berättelserna för att de vill sluta blunda."

FILM: Hon skjutsar hem tjejer i natten – "Så länge tjejer är otrygga kommer jag köra"

Skicka in din historia

Make Equal Stories samlar in anonyma berättelser från personer mellan 13-25 år. Där kan du skriva om du upplevt dig dåligt behandlad utifrån din könsidentitet, könsuttryck, funktionsvariation, religion, hudfärg eller sexuell läggning. Eller något annat som fått dig att känna dig illa behandlad eller utanför. I sommar kommer berättelserna samlas online i utbildningssyfte.

Du hittar all info här!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.