Höjdaridéer? I Värtahamnen finns tankar på ett höghus vid kajstråket, och den skyskrapa som ska byggas i Hjort- hagen planeras till 170 meter – betydligt högre än Svea torn, ett av få höga hus som redan finns på Östermalm.

Höghus - nja tack!

Höga hus är en fråga som splittrar Östermalm. Enligt Innerstadspanelen är det många som gillar skyskrapor – nästan lika många är negativt inställda. Nu är stadsbyggnadsråd Regina Kevius (M) oroad över att kompromissandan påverkar bygget av skrapan i Hjorthagen.


Östermalmsnytt har frågat innerstadsborna vad de tycker om byggandet av hus som är högre än 15 våningar – och resultatet drar åt två håll. Många av Östermalmsborna gillar tanken på höga hus. 44 procent av de tillfrågade är positivt inställda.
I innerstan är det bara i Vasastan som det finns fler med en positiv hållning till skyskrapor.
Men utfrågningen ger också vid handen att 37 procent är negativt inställda. Endast Södermalm har fler negativt inställda.
Stadsbyggnads- och idrottsborgarrådet Regina Kevius (M) är nöjd med resultatet från Innerstadspanelen.
– En storstad ska ha puls. Vi har lovat att bygga mycket bostäder, och när vi inte bygger på bredden måste vi bygga på höjden.

Gillar högt, talar lågt
Hon är emellertid något förvånad över att de positivt inställda är så pass lågmälda 
i det offentliga samtalet.
– Jag är lite förvånad för de som är positiva hör inte av sig till oss politiker. När det är samråd är det de som är missnöjda som kommer.
Regina Kevius är också bekymrad över att de omtalade planerna för Hjorthagsskrapan kan komma att påverkas av den splittrade hållningen till höghus.
– Det är roligt att en internationellt erkänd arkitektbyrå vill göra något spännande här. Men det är många som haft synpunkter på bygget, jag är rädd för att det kommer att kompromissas ner. Lite som Stubben vid Medis, det är mardrömmen.
Hur ser du på allmänhetens många och skiftande åsikter om skrapan i Hjort-hagen?
– Jag välkomnar att man lämnar in nya skisser, det är lätt att bara kritisera.

Estetiken viktig
Estetik, placering och konkret innehåll är nyckelfrågor när det gäller samhällets inställning till höga hus, menar Regina Kevius:
– Det är viktigt att de höghus vi bygger är snygga och innehåller bostäder. 22 våningar bostäder är mer efterfrågat än 22 våningar kontor. Jag ser gärna att man diskuterar arkitektur, men det är viktigt att det blir snyggt. Det blir lätt att man kompromissar och så blir det bara en vit låda till slut. Jag vill se snyggare hus.
– Det är också viktigt var de placeras, infarterna till stan är bra lösningar, som Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden, och Västra Kungsholmen. Det är känsligare att bygga högt på Vasagatan.
Paul Alarcón, omvärldsanalytiker på United Minds, är inte förvånad över att fler är positiva än negativa.
– En majoritet av stockholmarna vill att staden ska växa och att fler bostäder ska byggas. De som är negativa är ofta mer högljudda och protesterar, och det kan ge intrycket av att de är fler, säger Paul Alarcón.
– Även om höghus alldeles tydligt är en fråga som delar stockholmarna, är nog önskan om fler höghus rätt stockholmsk. Stockholmarna vill gärna att Stockholm ska vara en storstad som jämförs med internationella metropoler och inte i första hand med Göteborg. Utan en stadssiluett med höghus är det svårt att kvala in som storstad, tillsammans med behovet av bostäder i Stockholm bidrar nog det till att så många är positiva, fortsätter  Paul Alarcón.

Fakta

Så tycker Stockholm om höga husKlicka här för större version.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det händer i Söders "hemliga" lokaler

Nyheter ✔Ny restaurang ✔Hälarhärva ✔Nostalgifest Tio tillsynes igenbommade lokaler inom en radie på 200 meter. Följ med in och få svar på frågan: Vad är det egentligen som händer bakom alla nedfällda persienner?måndag 25/9 20:03

BILDER: Så blir nya Spårvägsmuseet

Nyheter Barnens favorit flyttar Klassiska Spårvägsmuseet har lämnat lokalerna på Södermalm. Nu finns skisser på hur museet i Norra Djurgårdsstaden blir.måndag 25/9 18:00