"Grön asfalt?", frågade sig Sven Melander i en klassisk sketch. Nej, på Kungsholmen är den röd. Foto: Johann Bernövall

Holländskt cykelstråk klart på Kungsholmen

Det drog ut på tiden. Men nu kan Kungsholmsborna swisha fram på röd asfalt utmed Kungsholmsstrand.

  • Publicerad 11:25, 2 nov 2017

Den har fått både ris och ros och blev drygt ett år försenad. Men nu är den holländskt inspirerade cykelbanan som går längs med Kungsholmsstrand, från Igeldammsgatan till Inedalsgatan på plats.

Kungsholmens holländska cykling på plats i höst - blir dubbelt så dyr

På sträckan mellan Inedalsgatan och Fridhemsplan är det en dubbelriktad cykelbana som anlagts medan sträckan vidare till Igeldammsgatan fått en gemensamt markerad yta där cyklister och bilburna delar på - en unik lösning i Stockholm.

Cykelbanan har sin grund i ett försök som genomfördes av trafikkontoret under en period hösten 2015

– En majoritet av de cyklister som tillfrågades efter försöket upplevde en förbättring och även kollektivtrafiken var positiva till åtgärderna, säger trafikkontorets projektledare Alla Bäck i ett pressmeddelande.

Har dragit ut på tiden

Varför den röda asfalten inte kommit på plats förrän nu handlar om att det fortfarande är smått unikt, om man får tro staden.

– Vädret har påverkat, plus att entreprenören inte hunnit. Röd asfalt är en mycket ovanlig åtgärd och därför krävs ovanliga förberedelser, skriver Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret i ett mejl till StockholmDirekt.

INSÄNDARE: Holländsk cykling gör Kungsholmen sämre

Den röda cykelbanan, markerad i rött. Foto: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Matsal i källaren ska ersätta partytältet

Nyheter Nu ska trånga skolan på Kungsholmen byggas ut Thorildsplans gymnasium på Kungsholmen har dåligt med plats för eleverna att äta på. Trängseln är så akut att elever under hösten fått käka sin lunch – i ett partytält. Nu ska skolan byggas ut.onsdag 22/11 15:35

Populär julmarknad flyttar till Odenplan

Nyheter Endast ett fåtal platser kvar I år flyttar Wasa julmarknad från Observatorielunden till Odenplan. "Det har varit en dröm länge", säger arrangören Gunilla Adenskog Borssén.onsdag 22/11 13:19