"Grön asfalt?", frågade sig Sven Melander i en klassisk sketch. Nej, på Kungsholmen är den röd. Foto: Johann Bernövall

Holländskt cykelstråk klart på Kungsholmen

Det drog ut på tiden. Men nu kan Kungsholmsborna swisha fram på röd asfalt utmed Kungsholmsstrand.

  • Publicerad 11:25, 2 nov 2017

Den har fått både ris och ros och blev drygt ett år försenad. Men nu är den holländskt inspirerade cykelbanan som går längs med Kungsholmsstrand, från Igeldammsgatan till Inedalsgatan på plats.

Kungsholmens holländska cykling på plats i höst - blir dubbelt så dyr

På sträckan mellan Inedalsgatan och Fridhemsplan är det en dubbelriktad cykelbana som anlagts medan sträckan vidare till Igeldammsgatan fått en gemensamt markerad yta där cyklister och bilburna delar på - en unik lösning i Stockholm.

Cykelbanan har sin grund i ett försök som genomfördes av trafikkontoret under en period hösten 2015

– En majoritet av de cyklister som tillfrågades efter försöket upplevde en förbättring och även kollektivtrafiken var positiva till åtgärderna, säger trafikkontorets projektledare Alla Bäck i ett pressmeddelande.

Har dragit ut på tiden

Varför den röda asfalten inte kommit på plats förrän nu handlar om att det fortfarande är smått unikt, om man får tro staden.

– Vädret har påverkat, plus att entreprenören inte hunnit. Röd asfalt är en mycket ovanlig åtgärd och därför krävs ovanliga förberedelser, skriver Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret i ett mejl till StockholmDirekt.

INSÄNDARE: Holländsk cykling gör Kungsholmen sämre

Den röda cykelbanan, markerad i rött. Foto: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kan Village People rädda bokhandeln Hedengrens?

Nyheter "Inga kunder har strömmat till" Den anrika bokhandeln Hedengrens testar en ny grej inför årets bokrea.fredag 23/2 16:37

Brottartalang på Östermalm i landslaget

Nyheter "På mattan är det alltid krig" Som femåring började Östermalmsbon Georgios Barbanos brottas men först när han var 13 började han gilla sporten på riktigt. Nu, två år senare, är han uttagen till landslaget.fredag 23/2 15:45