I slutet av gymnasiet bestämde sig Hanna Järver för att satsa på musiken. Foto: Mikael Andersson

Hon är Jakans egna popunder

Jakobsbergsbon Hanna Järver har kallats popgeni och var förra året dubbelt nominerad till P3 Guld. Målet är att fortsätta med musik – så länge som möjligt.

  • Publicerad 13:13, 26 jan 2018

Det blev en oas att kunna skriva utan att någon kunde ifrågasätta mig

"Jag började med musik som barn, genom kulturskolan i Örebro där jag växte upp. Det var en stor lycka när min pappa köpte ett piano. Då kunde jag inte spela än, men jag lärde mig. Sen började jag sjunga och blev uppmuntrad för min röst. I högstadiet gick jag från att ha tagit ganska mycket plats, till att bli mer nervös när jag skulle prata inför folk. Då var det skönt att börja skriva låttexter, att få förklara hur jag tänker och känner. Det blev en oas, att skriva utan att någon kunde ifrågasätta mig.

Jag och min bror spelade en del ihop då, men han flyttade till Kina under gymnasiet. Då köpte jag hemmastudiogrejer och började spela in musik själv. Jag satt hemma hela sista skolåret och gjorde konstiga låtar. Jag kunde inte programmen så bra utan bara körde, det var väldigt härligt. Jag var extremt fri och tyckte att alla mina idéer var så sjukt bra. Så ska det vara i början, sen kommer självkritiken.

Till våren kommer första albumet. Foto: Mikael Andersson

Bestämde sig för att satsa

I slutet av gymnasiet bestämde jag mig för att satsa på musiken. Jag flyttade till Stockholm, och hamnade efter några år i Jakobsberg. Mitt första år i Stockholm spelade jag i två band, men båda rann ut i sanden. Då skrev jag tre låtar på svenska som jag visade för Norbert, som jag bor ihop med nu. Han sa att de var för bra för att bli liggande, så jag släppte en EP på Spotify. Den uppmärksammades av en bloggare och skivbolag hakade på.

Musiken har det växt under de fyra, fem år som gått sen dess. Jag får stanna upp ibland, och verkligen uppskatta att folk lyssnar på mig. I vår släpper jag min första fullängdare, som jag också producerat. Jag producerade musik innan jag visste vad en producent var. Det är för kul för att lämna bort den delen till någon annan.

Musiken får väldigt gärna fortsätta växa från där det är nu. För vad ska jag göra annars? Jag kan inget annat än musik. Det är min dröm, att få hålla på länge."

Det här är Hanna Järver

Ålder: 25

Bor: Sedan 2,5 år i Jakobsberg med sambon Norbert och katterna Juan och Franko.

Gör: Musiker som skriver text, musik, spelar instrument och producerar. Var förra året dubbelt nominerad till P3 Guld i kategorierna "Årets nykomling" och "Årets pop".

Aktuell med: Släpper sitt första album under våren. "Tidigare har det mest varit elektroniskt, men nu medverkar flera musiker på albumet. Så det är lite annat stuk än tidigare."

Intressen: Spela datorspel, just nu Age of Empires, och att umgås med katterna.

Katten Franko och Hanna Järver hemma i vardagsrumssoffan. Foto: Mikael Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kallhällsnallen Pysen reser jorden runt

Nyheter Skickar hälsningar till barnen på Kolarängskolan Kolarängskolan i Kallhäll placerade nyligen nallen Pysen på Cityterminalen i Stockholm med en lapp som uppmanar folk att ta Pysen med ut i världen. Nu har Pysen redan hunnit besöka London och Arusha...tisdag 20/2 10:16

Sveriges bästa vattenpolospelare kommer från Järfälla

Sport Succéklubben: "Vi har byggt upp en vinnarmentalitet" Vad har årets manliga och årets kvinnliga vattenpolospelare gemensamt? Svar: båda är med i Järfälla simsällskap. Vi hängde med på deras träning och pratade om varför Järfälla gör succé inom just...måndag 19/2 15:49