Hon bygger hus för barn och djur farm för bufflar

Linda Bergling är pastor och grundare av Församlingen Arken i Kungsängen. Hon har minst sagt många järn i elden. Hon kom nyss hem från Nepal och Indien, där församlingen sett till att bygga pojk- och flickhem, samt en buffelfarm.

  • Publicerad 11:44, 13 apr 2017

Linda Bergling lämnade Svenska kyrkan 1985 för att starta Arken i Kungsängen tillsammans med sin man. Inte långt senare startade de Bibelskolan och sina missionsarbeten.

– Vi hade 16 församlingsmedlemmar och ingen lön. Men vi kände oss kallade till det här. Vi lämnade Svenska kyrkan för att vi ville göra mer. Och vi har inte ändrat oss, säger Linda Bergling.

I dag har församlingen cirka 500 medlemmar och äger en byggnad på nästan 10 000 kvadratmeter. Varje år kommer 100-200 elever från hela Norden till Bibelskolan.

Arken driver Kungsskolan och förskolan Växthuset, de har byggt upp 60-70 center i olika länder och har 23 pågående internationella projekt. De sänder TV-program från sin studio, driver tidningen Helande löv och med sitt bokförlag publicerar de minst fyra böcker om året.

Besökte Nepal

Förra veckan kom Linda Bergling hem från en resa i Nepal och Indien. Hon besökte Arkens pojkhem i Nepal. Där bor 25 föräldralösa pojkar. Där finns även en buffelfarm med 25 bufflar, och planen är att bygga ett mejeri som de kan sälja ifrån direkt. Det ska betala för huset de hyr, medicin och pojkarnas utbildning.

– Vi vill att de ska få bra utbildningar. Vi vill att de ska kunna välja om de till exempel vill bli pastorer, läkare, piloter eller ingenjörer.

”Vidrigt och smutsigt”

– År 2009 var jag i Calcutta och såg hur vidrigt och smutsigt det var. Det låg hundar på gatorna med brutna ben. Jag bestämde mig för att jag skulle göra något. Jag skulle förändra människors liv, säger Linda Bergling.

Det året fyllde hon jämnt, men hon önskade sig inga presenter.

– Jag tycker inte om presenter. I stället sa jag att jag ville ha 300 000 kronor för att börja bygga på en tomt i Calcutta. Och jag fick ihop det!

Det skulle bli ett flickhem, en medicinsk klinik och utbildning till flickorna. Nu står centret klart och slutsumman landade dock på mellan fyra och fem miljoner kronor. Arken söker ständigt sponsorer, partners, faddrar och gåvor.

– Utan kärleken från folk som ger gåvor skulle vi inte ha några pengar. Arken har inga miljonärer, bara goda hjärtan.

Döttrarna hjälper till

Linda Berlings båda döttrar, Hannah och Magdalena Graaf, har hjälpt till mycket med det internationella missionsarbetet i Calcutta och på Filippinerna. Förra fredagen var Linda Bergling nära att förlora både Magdalena och hennes tre barn i terrorattacken på Drottninggatan.

– Det är Guds beskydd. Jag måste tro det, säger Linda Bergling.

Den här veckan har hon behövt ladda om för ungdomskonferens. Bland annat kom Sebbe Stakset till Arken och rappade, och Linda själv höll workshop i helande, identitet och kroppsfixering.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny äldreplan ska tas fram - med de äldre

Håbo ska ta fram en ny äldreplan. Då tar kommunen hjälp av de som verkligen vet. De äldre.måndag 23/4 14:00

Senaste numret

Bålstabladet