Idag är stora delar av kvarteret Paraden i Barkarbystaden grått tegel. Men när "Dödens kommun", skriven av Järfällaförfattaren Karolina Bjällerstedt Mickos, är den helt klar. Foto: Mikael Andersson

Hon hyllar Järfälla - med blodig deckare

En död kropp på sängavdelningen i Ikea Barkarby inleder den nyligen släppta deckaren "Dödens kommun". Trots den olycksbådande titeln är boken en hyllning till Järfälla, enligt författaren och Jakobsbergsbon Karolina Bjällerstedt Mickos.

  • Publicerad 16:39, 24 jan 2017

"Finns det någon finare hyllning än en alldeles egen deckare?", säger författaren Karolina Bjällerstedt Mickos om sin Järfällahyllning "Dödens kommun". Foto: Mikael Andersson

Jag är verkligen lokalpatriotisk och jag har länge tänkt att det skulle vara kul att få hylla den här kommunen någon gång i en bok.

Det här är den första deckaren jag skriver och första boken i nutid och i Järfällamiljö. Den utspelar sig om några år när kvarteret Paraden i Barkarbystaden är färdigbyggt, där en av huvudpersonerna bor. Och tunnelbanan har kommit hit.

Bor man i Järfälla kommer man känna igen sig i mycket. De sitter på Waynes coffee i outlet, de går på öppen förskola i Viksjö kyrka. Och finns det något mer Järfällaikoniskt än Ikea Barkarby?

Jag har valt ställen jag tycker passar för att hitta något skumt. Som Indianbyn i Ängsjö. Ända sedan jag var liten har jag tyckt att tälten är lite creepy.

Man kanske inte riktigt kommer se sängavdelningen på Ikea eller Indianbyn på samma sätt i framtiden om man läser boken. Jag gör inte det i alla fall!

"Titeln är ironisk"

Några personer i boken finns på riktigt, men de är så klart införstådda med det. Sven Granath, som arbetar på Brottsförebyggande rådet har gett goda råd och har med ett citat i boken.

Titeln Dödens kommun är mest ironisk. Jag upplever Järfälla som en ganska säker och trygg kommun. Även om det händer saker nu som man aldrig kunnat drömma om när jag växte upp - som alla smash and grab-kupper.

Egentligen kom titeln först. För några år sedan skedde tre mord på Tallbohov. De hade inte direkt något med varandra att göra men jag läste att Snapphanevägen kallades för skräckens gata i media. Det kändes absurt – som att man stämplade hela gatan.

Min tanke har varit att boken ska vara ganska lättläst och underhållande. Det är mord, blod och mysterium – men det är också humor och slice of life.

Jag tycker att Järfälla ska lyftas fram positivt. Det sker en fantastisk utveckling här och vi sitter på kartan mer än någonsin just nu. Och finns det någon finare hyllning än att få en egen deckare?

Det här är Karolina

Namn: Karolina Bjällerstedt Mickos

Ålder: 48

Bor: Jakobsberg. Uppvuxen i Jakobsberg och Viksjö.

Aktuell: Med boken "Dödens kommun", en deckare om de tre Järfällaborna Micka, Linn och Danne. Jobbar som informatör på kommunala bostadsbolaget Järfällahus. Har tidigare släppt trilogin "Till Esperani" och barnboken "Hemlighetsfågeln".

Favoritplats i Järfälla: Gåseborg. "Det är en så häftig historisk plats."

Dödens kommun

"Huvudkaraktären Micka bor i Viksjö och är föräldraledig med sin dotter Nellie. På öppna förskolan träffar hon två personer, Linn och Danne som hon connectar med. En dag hittas en chef på Ikea död, liggande på sängavdelningen som en kung på lit de parade, och de dras in i ett mysterium som blir allt farligare."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bibblans graffiti målades över – var över gränsen

Nyheter "Vi fick en sträng uppsträckning" Den kulörta graffiti som Jakobsbergs bibliotek lät måla för att inspirera besökare att sätta färg på en tillfällig byggvägg har målats över med grått. Anledningen? Målningen fick icke godkänt av...tisdag 24/4 16:28

S-kandidat hoppar av efter kommentar om mordförsök

Nyheter "Det var olämpligt och okänsligt" I söndags skedde ett misstänkt mordförsök i Jakobsberg. På Facebook kommenterade en person, som kandiderar för Socialdemokraterna i Järfälla, ett inlägg om händelsen, där han kallade blodspår för...tisdag 24/4 11:55