Marie Wiklund Karlsson kan bli "Årets eldsjäl" tack vare sitt hårda arbete för att hjälpa kvinnor som drabbats av bröstcancer. Foto: Torsten Sundberg

Hon nomineras till "Årets eldsjäl" - "Jag jobbar med hjärtat"

I mars nästa år kan Djursholmsbon Maria Wiklund Karlsson utses till "Årets eldsjäl". Efter att hon själv drabbades av bröstcancer för 20 år sedan har hennes vardag sen dess gått ut på att hjälpa andra.

  • Publicerad 14:30, 18 maj 2017

Många knyter nya vänskapsband för resten av livet

Maria Wiklund Karlsson, från Djursholm, är nominerad till "årets eldsjäl 2017" och det tack vare sitt arbete med Bröstcancerföreningen Amazona.

– Vi anordnar mycket verksamheter för kvinnor som har eller har haft bröstcancer, allt från fysiska aktiviteter till själsligt stöd efter en tuff cancerbehandling, eftersom många hamnar i en livskris, säger hon.

"Väldigt meningsfulla"

Varje år arrangerar föreningen mer än 120 olika kurser och temamöten för att sprida kunskap om sjukdomen och det finns cirka 70 aktiva volontärer som hjälper till med den löpande verksamheten hos Amazona. Totalt deltar mer än 3 500 bröstcancerpatienter i deras aktiviteter varje år.

– Det är väldigt viktigt att träffa andra som är eller varit i samma situation, ofta är dem de ändå som verkligen kan förstå. Många knyter nya vänskapsband för resten av livet och vi har personer i åldrarna 20-90 som varit hos oss genom åren, säger Maria. Att vid dessa möten samtidigt få kunskap och inspiration hur man kan hantera sin sjukdom och långa behandling gör att mötena blir väldig meningsfulla.

Skapade mötesplats

Det var 1997 som Maria själv drabbades av bröstcancer och efter det har hennes engagemang aldrig upphört. Det var en tid innan Facebook och sociala-medier och på ett amerikanskt forum för cancerdrabbade hittade hon en annan person från Sverige som hon tillsammans med startade digitala mötesplatsen cancersamtal.nu - en hemsida som fortfarande lever kvar.

Förutom att hon är ordförande i Amazona så sitter Maria även med i ett antal arbetsgrupper för bröstcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset. Och även om arbetet ibland blir tungt så har det aldrig funnits någon tvekan kring att fortsätta hjälpa till.

– Det är många runt omkring en som har gått bort, sånt är tungt - men det är också livet. Men jag känner att vi gör stor skillnad, vi driver på frågor som patienter har till politiker och jag är övertygad om att vi räddar liv, säger Maria Wiklund Karlsson.

Huruvida Maria blir "Årets eldsjäl 2017" avgörs i mars under Eldsjälsgalan.

Klicka här för att kunna rösta på Maria.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Grannar fick rätt - stopp för borätter på villatomter

Nyheter "Om jag inte reagerat hade husen stått klara" Kreativa fastighetsutvecklare har lärt sig tjäna miljonbelopp genom att fiffla sig förbi byggreglerna i villaområden. Senaste trenden: sök bygglov för en villa men bygg ett parhus och sälj tre...torsdag 19/4 16:41

Fortsatt strul på Kårstalinjen

Nyheter Ersättningsbussar körs Tidigare var det stopp på grund av en olyckshändelse. Nu oregelbunden trafik på grund av signalfel mellan Kragstalund och Visinge.torsdag 19/4 13:44