Ännu en krog i Hornstull vill servera alkohol fram till 03. Det gillas inte av V, MP och Fi. Foto: Maja Brand

Hornstull kan få ännu ett 03-ställe – splittrar majoriteten

Ännu en krog i Hornstull vill ha öppet till 03. Men det nattliga nöjeslivet splittrar den rödgrönrosa majoriteten på Söder.

  • Publicerad 17:44, 18 maj 2017

Det är krogen Stage som ligger på Långholmsgatan som vill servera alkohol fram till klockan tre på nätterna istället för att stänga klockan ett.

Tjänstemännen på Södermalm anser att ett senare tillstånd är okej eftersom det i Hornstull redan finns flera andra krogar som har öppet till 03, bland annat har Debaser Strand och Hornhuset rätt att sälja alkohol till tre, men man har också flaggat för att det kan bli störande för grannar.

När frågan igår landade på Söderpolitikernas bord i stadsdelsnämnden var den rödgrönrosa majoriteten oenig.

Oro för krogkluster

Bara Socialdemokraterna sa ja till 03-tillståndet medan Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ röstade emot. Partierna tycker att man ska vara försiktig med fler sena alkoholtillstånd i Hornstull.

– Det är olyckligt att det har blivit så mycket våldsproblematik kopplat till alkohol kring Medborgarplatsen. Vi vill inte hamna i den situationen i Hornstull där det är en ny klusterbildning på gång, därför vill vi ta det lite försiktigt. Dessutom finns det en tydlig risk för störningar för närboende och i fastigheten, säger Anna Klara Müntzing, MP-gruppledare i Södermalms stadsdelsnämnd.

Nattligt festande på Hornstull splittrar rödgrönrosa majoriteten

Socialdemokraterna får ändå igenom sin linje eftersom alliansen också röstade för drickande på krogen till tre. Enligt Anders Göransson (S), ordförande i stadsdelsnämnden, är det faktum att Hornstull håller på att bli ett krogkluster inte ett bra argument mot Stages ansökan.

– Vi tycker att vi ska hålla 3-tillstånden till klustren och inte sprida ut dem över hela stadsdelen, säger han.

"Meningslöst slag i luften"

Det här är inte första gången som det nattliga festandet i Hornstull splittrar majoriteten. För ett par år sen var det Hornhuset på andra sidan gatan som partierna hade olika åsikter om. Då var V och Fi emot att det serverades alkohol längre än till 01, men 03-tillståndet som krogen hade haft på prov i ett år fick grönt ljus av S, MP och alliansen.

Nattligt festande på Hornstull splittrar rödgrönrosa majoriteten

Att stadsdelsnämnden, som bara är remissinstans, ständigt säger nej till 3-tillstånd på Söder är inte meningsfullt, anser Anders Göransson (S). I slutändan är det stadens tillståndsutskott som avgör och de har i princip i alla fall ändå godkänt krögarnas sena servering.

– I tillståndsutskottet har Vänsterpartiet och Miljöpartiet också röstat för. Det kan kännas skönt att säga nej men det blir meningslöst med ett kraftfullt slag i luften, säger Anders Göransson (S).

"Söder tråkigare med Fi, V och MP"

Christoffer Järkeborn, (M)-gruppledare och vice ordförande i stadsdelsnämnden, välkomnar Socialdemokraternas hållning, även om både S och MP tonar ner betydelsen av oenigheten.

– Det är roligt att Socialdemokraterna närmar sig oss i de här frågorna. Om Fi, Vänstern och Miljöpartiet fick styra Söder skulle Söder vara mycket tråkigare. Vi tycker att man ska vara generös med tillstånd men tuff och dra in tillstånd oftare om man inte sköter sig, säger Christoffer Järkeborn (M).

Fortsatt strid om sent festande: "Låt fler krogar ha öppet till 03"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.