Det var inte lätt att komma till en demokrati från Afghanistan. Nu vill polisen Mustafa Panshiri dela med sig av kulturkrockarna med andra. Foto: Privat

Hyllad polis till Vallentuna

Mustafa Panshiri är polisen från Linköping som just nu reser runt i Sverige och föreläser om integration och utanförskap. Den 6 november kommer han till Kulturrummet i Vallentuna Kulturhus.

  • Publicerad 16:00, 1 nov 2017

När Mustafa Panshiri kom till Sverige från Afghanistan hade han aldrig i sitt 11-åriga liv hört talas om begreppet demokrati. Han visste inte heller hur man levde i ett sekulariserat samhälle och fick ingen handledning i hur han skulle hantera den nya kulturen.

Den erfarenheten blev han påmind om under 2015 när Sverige tog emot 35 000 ensamkommande ungdomar, varav en stor del kom från hans hemland.

Mustafa Panshiri bestämde sig då för att göra något. Han har en vision om att träffa varenda ensamkommande ungdom i Sverige, och samtidigt föreläsa om demokrati och vilka kulturkrockar som kan uppstå kring det.

– Mustafa Panshiri är en begåvad föreläsare som engagerat berättar om sina egna upplevelser. Han tar bland annat upp känslan av utanförskap, sin dröm om att bli polis men också sin förståelse för den rädsla och misstänksamhet som ensamkommande ungdomar kan känna för det svenska samhället, bara av den anledningen att de inte förstår, säger Cecilia Lindelöf, integrationssamordnare på Vallentuna kommun.

Mustafa Panshiri lyfter den viktiga frågan om demokrati, säger Cecilia Lindelöf.

– Och hur vi kan få en större förståelse när vi möter personer med andra erfarenheter än oss själva.

Den 6 november klockan 19 kan den som vill lyssna på föreläsningen med Mustafa Panshiri i Vallentuna kulturhus.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år med gaypodden: "Många tackar för att vi hjälpt dem"

Nyheter Alexandra från Vallentuna: "För få lesbiska som tog plats" Gaypodden har nyss fyllt ett år och vi har snackat med Vallentunabon Alexandra Malmlund som är en av grundarna till podcasten.fredag 23/2 15:05