Initiativet "Tillsammans kan vi göra skillnad" samlade över hundra personer. På bilden Mohamed Nuur (S). Foto: Mohamed Nuur

Idémöte om Järvas framtid lockade över hundra

Över hundra personer deltog i veckan i ett möte för att diskutera hur den negativa utvecklingen ska vändas i Järva, däribland samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S). En av idéerna som dök upp var att skapa en lokal krisgrupp.

  • Publicerad 11:56, 25 nov 2016

Det dök upp flera bra idéer. Till exempel skulle man på stadsdelsnivå kunna tillsätta en krisgrupp när det sker en skjutning lokalt.

– Det har varit 16 mord i Järva på kort tid. Hur kunde det ske så många mord under så kort tid i ett så litet område?

Det frågade sig Mohamed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta, efter att han medverkat i en intervju i Sveriges radio om utmaningarna i Järva.

Frågan resulterade i initiativet Tillsammans kan vi göra skillnad – ett möte där medborgare själva skulle få chansen att komma med idéer på hur en förändring kan nås. Till mötet, som hölls i måndags på Tensta träff, kom fler än hundra deltagare, en blandning av representanter från regeringen, Stockholms stad, civilsamhället och boende i stadsdelen.

– Vi ville inte att det ska bli ett typiskt event där politikerna tar större plats än medborgarna. Vi ville därför undvika de typiska panelsamtalet där politiker är experter och medborgare åskådare, säger Mohamed Nuur.

Vill ha lokal krisgrupp

Deltagarna delades in i smågrupper för att diskutera hur de kan få till en skillnad i området.

– Det dök upp flera bra idéer. Till exempel skulle man på stadsdelsnivå kunna tillsätta en lokal krisgrupp. Sker det en skjutning kan man fånga upp dem som drabbats och ge dem den hjälp de ska få, säger Mohamed Nuur, som var nöjd med uppslutningen.

Andra synpunkter som kom in rörde till exempel behovet av välfungerande skola och arbetsmarknad. Materialet ska nu sammanställas och skickas till Regeringskansliet, som genomför flera möten i Tensta och andra delar av landet.

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) var en av deltagarna på mötet i veckan.

Vad gör ni med materialet nu?

– Jag kommer att ta med mig synpunkterna i samtal med mina kollegor som har ansvar för frågor som arbetsmarknad och skola. Tenstaborna har sett ett stort antal projekt som dör när pengarna tar slut. Något som jag därför tyckte var särskilt klokt, var kraven på att projekt måste vara långsiktiga, säger Ibrahim Baylan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det här bjuder helgen på i Västerort och Järälla

Nyheter 13 festliga tips för stora och små Låt inte mörkret hålla dig inomhus i helgen! Den är nämligen fullspäckad av aktiviteter. Vad sägs om premiär för pop-up krukmakeri, Alfons Åberg-firande och bandymatch?fredag 17/11 16:07

12-åringarna ställer män till svars på scen

Nyheter Vällingbyelever nya stjärnor på teatern 12-åriga Hanna Rizgar och Alice Ohlin går i sexan i Vällingbyskolan. De är också skådespelare på Unga Klaras teaterscen där de ställer män till svars för sina handlingar.fredag 17/11 14:53