Entré. Ingång för resenärer från Katarinavägen som den är tänkt att se ut. Foto: White Arkitekter/Link Arkitektur

Ikväll avgörs bussterminalen vid Slussen – motståndare demonstrerar

När Stockholms kommunfullmäktige fattar det sista avgörande beslutet om att bygga en ny bussterminal i berget vid Slussen demonstrerar bevarare utanför stadshuset i protest.

  • Publicerad 11:05, 20 mar 2017

Även om bygget av Nya Slussen är i full gång återstår en viktig pusselbit innan den trafiklösningen blir som staden planerat: en ny bussterminal i Katarinaberget.

Stadsbyggnadsnämnden har redan sagt ja så kvällens beslut i kommunfullmäktige är mest att betrakta som formalia – även om det är det som avgör. Alla detaljfrågor är redan lösta och den rödgrönrosa majoriteten liksom de borgerliga oppositionspartierna är överens om att terminalen ska byggas.

Den detaljplan som ska klubbas innebär att terminalen byggs inne i Katarinaberget, under befintliga byggnader på toppen. Bussarna ska kör in och ut vid Stadsgårdsleden och resenärer får en huvudentré vid Katarinavägen.

Klart: Slussens bussterminal ska byggas

Trafikvolymerna beräknas öka från 33 000 till 37 000 passagerare per dag när den nya terminalen är på plats. Enligt tidplanen ska den stå klar någon gång mellan 2023 och 2025.

Demonstration utanför

Bygget lär stöta på hinder i form av överklaganden. I samband med mötet i kommunfullmäktige ikväll har Slussen-bevarare utlyst en demonstration mot bygget. Motståndarnas huvudsakliga kritik är att bussterminalen inte är brandsäker.

"Terminalen bör av säkerhetsskäl ligga utomhus. Riskerna för liv, hälsa och miljö i bergrummet är oacceptabla!", skriver nätverket Bevara Slussen på Facebook inför demonstrationen.

Privata fastighetsägare med hus på Katarinaberget har tidigare sagt att alla beslut om ett bygge i berget kommer att överklagas.

Ny kamp om Slussen: Fastighetsägare tar strid mot bussterminalen

Stadsbyggnadsnämnden ja till detaljplanen innebär att Stockholms stad anser att de gjorde brandutredningarna är tillförlitliga och att den planerade bussterminalen uppfyller säkerhetskraven.

Så blir bussterminalen vid Slussen – här är detaljerna om nya förslaget

Illustration av kopplingar mellan olika kollektivtrafikslag. Foto: Link arkitekter

Läs hela ärendet

Den som är intresserad och vill läsa allt underlag hittar det här under punkt 79.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.