Ilska och burop när Vallaborna demonstrerade utanför stadshuset

Vallaborna samlades utanför Stockholms stadshus nu på kvällen för att protestera mot planerade hyreshöjningar i deras område. Och politikerna lovade ett möte.

  • Publicerad 20:30, 30 nov 2015

Ett 150-tal Vallabor hade samlats med facklor och plakat utanför Stockholms stadshus tidigare i kväll för att demonstrera mot Stockholmshems planerade renoveringar, som Vallaborna tycker är onödigt omfattande och ”lyxiga”, och hyreshöjningar på 40 procent i deras område.

”Valla för alla” och ”Alla ska ha rätt att bo kvar” löd texten på plakaten och ropades också flera gånger och protestlistor skickades runt. Ett antal talare var uppe, bland annat lokala Hyresgästföreningen och de boendes representanter i förhandlingarna med Stockholmshem.

Parterna långt ifrån varandra

- Förhandlingen om renoveringar och hyreshöjningar pågår fortfarande och vi fick nyss ett nytt bud från Stockholmshem, men det är fortfarande långt ifrån vad vi kan tänka oss är en rimlig hyra, sade en av talarna.

- Min hyra höjs med 3 000 kronor i månaden. Jag kommer inte kunna bo kvar i min lägenhet som jaq har bott i sedan 60-talet, jag måste i så fall byta till något mindre, sade Helene Holmqvist, som var där och demonstrerade.

- Det är vansinnigt att tvinga på oss en total utblåsning av hela lägenheten. Vi har själva målat och tapetserat och renoverat för 20-30 000 kronor när vi flyttade in förra året. Det behövs bara ett stambyte, sade Vallabon Maths Bertell.

Lovade möte med Livh

Att demonstrationen ägde rum just nu, just idag, har att göra med att stadens kommunfullmäktige har möte nu och Vallaborna ville få politikerna, som är ytterst ansvariga för de kommunala bostadsbolagen, att lyssna på deras protester.

Och det kom en politiker, Kadir Kasirga (S), ordförande i Stockholmshem. Han lovade ett möte med Vallaborna ihop med Ann-Margarethe Livh, (V), bostadsborgarråd, snarast möjligt, vilket ledde till applåder bland demonstranterna.

- Förhandlingarna måste få skötas av Hyresgästföreningen och Stockholmshem, men vi vill träffa en delegation från er som bor i Valla för att diskutera situationen, sade han.

Kasirga fick frågan hur han ser på att hyreshöjningen på 40 procent kommer att spä på segregationen i Stockholm.  

- Vi måste renovera de här husen nu, vi kan inte ha sunkiga fastigheter i vårt bestånd, vi måste tänka på kommande generationer, var hans svar.

Påståendet om ”sunkiga hus” bemöttes med burop.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De förbjuder Monopol på stor brädspelsfest

Nyheter "Monopol bygger på sadism" Brädspel är ball! Så pass poppis är det med tärningar, pjäser, kort och spelplaner, att brädspelen nu fått en egen dag. Och den ska firas i Skarpnäck. Men inte med Monopol. Monopol är för sadister.söndag 22/4 9:10

Örby IS vill locka barn från Östberga

Nyheter Gratis fotbollsträningar hela sommaren Nu ska Östbergabarnen bli en del av Örby IS. Nästa helg drar klubben igång gratis prova på-fotboll på Lisebergs IP.fredag 20/4 13:33