Inflygningarna över centrala Upplands Väsby ska upphöra

Lilla Upplands Väsby mot giganten Swedavia som driver Arlanda flygplats borde bara kunna sluta på ett sätt. Det gjorde det inte. – Jag är glad för Väsbybornas skulle, säger Per-Erik Kanström (M), kommunstyrelsens ordförande.

Onsdagens dom i Mark- och miljödomstolen följdes med spänt intresse av långt fler än de som drabbas av flygbullret från planen ovanför Upplands Väsby.

VD:n för Swedavia, som driver Arlanda, framträdde i riksmedier och pratade om att konsekvenserna av ett beslut som gick dem emot skulle innebära nästan halverad kapacitet i ”rusningstid”.

Arlandas kapacitet har en avgörande betydelse för Stockholmsregionen och dess näringsliv.

Ändå hade bedömarna av målet svårt att i förväg sia om utgången av målet om villkoren för Arlandas fortsatta miljötillstånd efter den 1 januari 2018.

Anledningen är dels att miljölagstiftningen komplicerad och dels att gällande miljötillståndet faktiskt redan gick på Upplands Väsbys linje – de raka inflygningarna till landningsbana skulle enligt gällande tillstånd upphöra.

Men Swedavia hävdade att man inte hade tekniska möjligheter att under ”överskådlig tid” kunna börja med de så kallade kurvade inflygningarna som i ett slag skulle förbättra ljudmiljön för Väsbyborna på ett radikalt.

Dom offentliggjorde i onsdag klockan 13.30. Beskedet blev att överflygningarna ska uppgöra 2018. Planen ska ta en omväg.

Strax efter klockan 14 nådde Vi i Väsby kommunstyrelsen ordförande Per-Erik Kanström på telefon. Han befann sig då i samma rum som oppositionsledaren Leif Berglund (S), Björn Eklundh, kommundirektör, och de andra kommunalråden i Alliansen.

Man hade samlats för att gemensamt ta del av domslutet.

– Jag har inte hunnit läsa domen, för den var på 260 sidor. Men jag har läst pressmeddelandet, säger Per-Erik Kanström.

Vad säger du om domarnas utslag?

– Vi tror att de har lyssnat ordenligt på Väsbyborna. Vi ser att de har använt samma argument i sin dom som vår jurist har lagt fram i domstolen.

– Analysen vi gör i vårt rum är att våra insatser och gedigna förberedelser, och signalvärdet med mangrann uppställning som sagt att det här av högsta betydelse för Upplands Väsby, gjorde skillnad.

Men när det kommer till riksintresse och infrastruktur bkrukar ju i vanliga fall det ”lilla” intresset, i det här fallet Upplands Väsby, stå sig slätt?

– Jag trodde nog att det kunde gå åt precis vilket håll som helst. Men skillnaden mellan det här målet och det andra du nämner är att det redan var fastslaget, säger Per-Erik Kanström, och hänvisar till miljötillståndet som redan fanns faktiskt sa att överflygningarna skulle upphöra.

S-ledaren Leif Berglund framhöll också styrkan i att hela det politiska Väsby stod bakom kommunens kamp mot bullret.

– Och jag är glad och positivt överraskad att domstolen ändå är så modig att den står fast vid tidigare fattade beslut. Det betyder mycket för dem som bor här nu, och för dem som kommer att bosätta sig här i framtiden, säger han.

Emellertid är sista ordet inte sagt. Domen kommer med stor sannolikhet att överklagas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Formstarka Isabella ser fram emot JEM

Sport Efter en sämre inomhussäsong har Isabella Andersson fullständigt exploderat utomhus. Medeldistanslöparen har krossat sina gamla personliga rekord och har dessutom nyligen kvalat in till JEM.måndag 26/6 9:02