Alexander Klaar tvingas förvara sin återvinning i garderoben i brist på miljörum. Foto: Alexander Klaar

Ingen återvinning i nya miljökvarteret

Trots att de nyproducerade husen byggts av ett företag med tydligt miljötänk står 148 lägenheter i Solberga utan återvinningsmöjligheter sedan de blev klara i höstas. Alexander Klaar bunkrar sina sopor – i garderoben.

  • Publicerad 06:50, 16 apr 2018

När byggföretaget Wallenstam planerade de nya hyresrätterna på Skodonsvägen 3–7 fick de höra att staden planerade att bygga en återvinningsstation på andra sidan Folkparksvägen. Därför bestämdes det att inget miljörum skulle byggas för hyresgästerna. Men strax före inflytten bestämde staden att det trots allt inte skulle byggas en återvinningsstation, och nu står hyresgästerna utan möjlighet att återvinna sitt avfall.

Alexander Klaar flyttade in i en av de nybyggda lägenheterna i höstas och är besviken på att det inte ges möjlighet att källsortera.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag tycker det är konstigt att man inte byggt ett återvinningsrum, vi har ju garage och cykelrum men ingenstans att återvinna. Just nu tvingas jag förvara mitt avfall i min garderob, säger Alexander Klaar.

Grannarna har miljörum

Närmaste återvinningsstation ligger antingen på Götalandsvägen eller på Älvsjövägen och tar ungefär en kvart att promenera till. Bredvid Alexander Klaars hus – på Skodonsvägen 12–16 – byggs det just nu även trähus som har inflytt i vår. De husen är utrustade med miljörum, men dit har inte boende på Skodonsvägen 3–7 behörighet.

Hur kommer det sig att trähusen fick miljörum men inte de som byggts tidigare?

– Därför att de skulle ligga något längre bort från den planerade återvinningsstationen och det räknades som för långt avstånd, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam.

Just nu tittar man på hur problemet ska lösas, eventuellt ska de boende i de befintliga husen ges möjlighet att komma in i de nya trähusens miljörum i framtiden, men än är inget bestämt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På Wallenstams hemsida beskrivs det att man har ett klart hållbarhetstänk och fokuserar mycket på miljöfrågor. Något som därför kan tyckas märkligt med tanke på att 148 lägenheter inte haft möjlighet att källsortera sedan i höstas.

– Vi är mycket angelägna om att lösa detta så fort som möjligt och jobbar för fullt med att hitta en lösning. Vi kan dock inte berätta om det förrän det är helt klart, men vi kommer snart återkomma med besked till hyresgästerna, säger Elisabeth Vansvik.

För Alexander Klaar innebär den långa väntetiden att han börjat ge upp sin återvinningsvana.

– Jag har slutat att återvinna vissa saker eftersom det inte går att ha allt hemma. Jag har inte pratat med grannarna om det men gissar att det är fler som stör sig, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny säsong för populärt fik i Orhem

Nyheter "Fatta att det här är min tolfte säsong!" Bland bullar och böcker i Orhem: på Torpet har sommaren redan kört igång för tolfte säsongen på raken. Och i samma veva har ägaren romandebuterat.tisdag 24/4 17:00