Barnen på en förskola i Hässelby villastad får lära sig spara el genom besök av gulklädda agenten. Enligt Moderaterna ska den pedagogiska verksamheten hållas inom spannet 9-15. Bilden är från förra året. Foto: Mikael Andersson

Ingen pedagogisk förskola efter klockan 15 enligt nytt förslag

Stockholms förskolor ska bli mer som skolan, med pedagogisk verksamhet endast mellan klockan 9 och 15. Det föreslår Moderaterna i sitt nya program för förskolan.

  • Publicerad 16:28, 16 feb 2017

Moderaterna vill att den pedagogiska verksamheten på stadens förskolor ska hållas klockan 9-15. Innan och efter kan man inte förvänta sig att någon pedagogisk verksamhet.

Målet är att höja statusen för stadens förskolor och förskolelärare. Det ska göras genom att frigöra resurser för att ägna mer tid åt barnen, renodla arbetsrollerna och minska arbetsbelastningen för förskolelärarna.

LÄS ÄVEN Stockholm ger alla barn rätt till heltid i förskolan – ignorerar kritikstormen

Oppositionsrådet Anna König Jerlmyr (M) menar att det här är något som förskollärare och förskollärarchefer efterfrågar eftersom de idag saknar tid till pedagogisk dokumentation och kollegialt lärande.

– Den övriga tiden kallar vi barnomsorg. Där kan man kan inte förvänta sig att ha lärare på samma sätt, utan det har man tillgång till mellan 9-15 under den pedagogiska verksamheten. Det är ju inget barn i skolan heller som har undervisning 9-17. Det är tydligt att det behövs förslag som avlastar pedagogerna som då kan lägga fokus på det pedagogiska arbetet, säger hon.

Så föräldrar ska acceptera att deras barn inte får någon pedagogisk verksamhet från 15 fram till stängning?

– Det kommer att finnas framförallt barnskötare och andra pedagoger men kanske också förskollärare som väljer att arbeta i barngrupperna, både före och efter förskolan. Men det ska vara tydligt att den pedagogiska verksamheten ligger mellan 9-15. Exempelvis så ska ett barn som blir hämtat kl 15 inte behöva känna att denne missar någon pedagogisk verksamhet. Så är det redan idag men det behöver tydliggöras, säger Anna König Jerlmyr (M).

Här är Moderaternas nya förslag sammanfattade i tre punkter:

1. Förskolans pedagogiska verksamhet ska förläggas mellan klockan 9-15, enligt skolplanen från 2010. Innan och efter har förskolelärarna inlagd planeringstid, och barnskötare ska ta hand om barngrupperna.

2. Måltidsvärdar ska anställas som tar hand om förberedelser av måltider, plockning, diskning och enklare städning. Moderaterna ser förslaget även som ett integrationsprojekt där ambitionen att anställa personer med utländsk bakgrund.

3. Inför karriärtjänster med förstelärare även i förskolan, så att särskilt utbildade eller erfarna grundskolelärare och liknande kan utbilda förskolelärare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.