Foto: Daniel Cannervik

Ingen pendelbåt till Ekerö – bryggan saknas

I dag går sista pendelbåtsturerna mellan Ekerö och Stockholm – åtminstone på några veckor. Anledningen? Vinterbryggan i Jungfrusund finns inte än.

  • Publicerad 14:43, 9 dec 2016

Det är väldigt tråkigt att vi tvingas göra detta, eftersom vi vet att linjen är väldigt uppskattad.

Från och med på måndag den 12 december kommer båten inte längre att angöra Tappström. Anledningen är att Tappström inte kan trafikeras när det blir is i kanalen eller om isen blir för tjock strax utanför kanalen. Och nu är det risk att det fryser till.

– Vi har haft en del isläggning vid Ekerö och nu ska det bli kallare, så nu har vi beslutat att vi ska övergå till vår vinterbåt, säger Gustaf Myrsten, delägare i rederiet Ballerina som kör pendelbåten.

Under den kallare vinterperioden ska därför en kraftigare och mer djupgående båt i stället trafikera en ersättningsbrygga i Jungfrusund, eftersom den inte kommer in i kanalen.

Men någon brygga i Jungfrusund finns ännu inte.

– Vi behöver en brygga att gå in vid, en säker tilläggsplats med räcken och belysning, men just nu finns ingenting, säger Myrsten.

SL beklagar att man tvingats ta beslutet.

– Det är väldigt tråkigt att vi tvingas göra detta, eftersom vi vet att linjen är väldigt uppskattad. Även om det inte ligger is just i dag är väderprognoserna sådana att vi väntar oss isläggning snart, säger Claes Keisu, presskommunikatör på trafikförvaltningen.

Under tiden hänvisas resenärerna som tidigare till bussarna till Brommaplan.

Pendelbåtlinjen mellan Tappström och Klara Mälarstrand startade den 22 augusti. Linjen blev snabbt populär och har fått många pendlande Ekeröbor att aktivt välja sjövägen till och från stan. Besked om att båten tillfälligt stoppas har gjort många besvikna.

– Det låter som ett dåligt skämt. Flera pendlare med mig har gjort sig i princip beroende av denna färja, säger en av många resenärer som hört av sig till Mälarö Tidning de senaste dagarna.

Att iordningställa bryggor var Ekerö kommuns ansvar. Men på Ekerö kommun verkar de ansvariga tjänstemännen ha blivit överraskade av SL:s plötsliga besked om att dra in båttrafiken enbart på grund av risk för isbildning.

Enligt planeringschefen Leif Kåsthag har planen sedan i somras varit att anordna en brygga vid färjeläget med hjälp av så kallade pontoner. Men den senaste tiden har en rad problem uppstått som försenat processen.

– Så sent som i oktober visade det sig, mot alla odds, att det inte är tillräckligt djupt, säger han.

Dessutom behövs en strandskyddsdispens, vilken blev klar först i onsdags. Men nu kommer kommunen att hyra en ponton som ska klara djupförhållandena.

Och när ska bryggan vara klar?

– Om en till två veckor ska det vara klart, säger Leif Kåsthag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ungdomar planerade gemensam cannabisrökning

Nyheter Uppmanades komma till Nockeby En ”cannabisrökardag” planerades bland högstadieungdomar från Stenhamra och Ekerö i fredags. Men när polisen åkte runt på öarna hittade de ingenting.måndag 23/4 16:29

Misstankar om mordbrand på Färingsö

Nyheter Koppling till husrannsakan En ladugård brann i Svartsjö och djur fick evakueras. Nu ser polisen samband med helgens stora insats i närheten. En man bosatt i kommunen är nu misstänkt.måndag 23/4 14:47

Hungrigare liberaler laddar om

Nyheter Alliansavhoppet gjorde gott. Nu står Liberalerna inför en valrörelse i opposition. – Samtal med människor blir det viktigaste, säger Göran Hellmalm.fredag 20/4 15:12

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter