Det böljande landskapet i norra Vallentuna kan komma att få en järnväg, plus över tusen bostäder. Inga Ekström, Gilbert Jansson, Annica Jansson Sundkvist, Kerstin Jansson och Peter Haking är lantbrukare som är helt emot planerna.

Inget beslut om Arlandabana – men mätningar har redan satt igång

Kommunens planer: Tusentals bostäder och Roslagsbanan till Arlanda. Kruxet: Många av Vallentunas lantbrukare kan bli av med jord­bruket, som ofta funnits länge i familjen.

  • Publicerad 16:33, 22 nov 2017

44 markägare i Molnby och Markim har fått ett brev hem till sig där står det att arkeologer ska komma till deras marker och undersöka inför en eventuell utbyggnad av Roslagsbanan till Arlanda.

– Jag är förtvivlad. Jag tror inte att de kan sätta sig in i det känslomässiga värdet. Det är vårt världsarv, mitt arv att förvalta – som de bara ska förstöra, säger Annica Jansson Sundkvist, fjärde generationens lantbrukare på Lilla Lundby i Markim.

Hon och fyra andra lantbrukare har samlats för att diskutera vad som händer med Arlandabanan. En av dem, Inga Ekström som äger Molnby gård, har träffat tjänstemän på kommunen för att få veta mer.

– Planläggarna sade bara hur fantastiskt det här ska bli och att Vallentuna måste vara med och bygga bostäder. Men SL vill inte bygga någon bana till Arlanda, så varför ska de oroa oss i onödan, frågar sig Inga Ekström.

Har varit med förr

Hon har sålt marken som SL-depån vilar på i Molnby, och har alltså varit med om att diskutera byggplaner förr.

– SL är jätteproffsiga och noga med att markägarna ska vara nöjda. Men kommunen, de bara kör på. Det är våra marker de är ute och går på, säger Inga Ekström.

De som gett arkeologerna uppdraget är kommunerna i Stockholm Nordost: Vallentuna, Täby, Vaxholm, Danderyd, Norrtälje och Österåker, plus Sigtuna kommun.

Men planerna på en sträckning mellan Molnby och Arlanda är inte något som är aktuellt hos landstinget, som gjort en förstudie men sedan lagt ner planerna.

– Sverigeförhandlingen resulterade i att siktet endast är inställt på en förlängning av Roslagsbanan till Stockholms city. Trafikförvaltningen har just nu inget engagemang i förlängning till Arlanda, meddelar Christian Hoffmann, presskommunikatör på landstingets trafikförvaltning.

Väga olika intressen mot varandra

Nu är det alltså kommunerna i Stockholm nordost som själva står för en studie av området. Bara den arkeologiska undersökningen kostar 535 700 kronor.

Lantbrukarna sätter en del hopp till regeringen, som nyligen uttalat sagt att åkermark inte bör användas för bostadsbyggande eller exploatering.

Medan kommunpolitikerna jobbar vidare med sitt förslag är lantbrukarna i Vallentuna oroade.

– Hur kan politikerna säga att Vallentuna är lantligt, och sedan bygger man på åkermarken? Många tror att det inte blir någon Arlandabana eftersom SL lagt ner planerna, men de vet inte vad kommunen planerar, säger lantbrukaren Peter Haking.

Men Parisa Liljestrand (M), kommunalråd i Vallentuna, säger att man måste väga olika intressen mot varandra.

– Nyttan av den typen av infrastrukturssatsning som järnvägsräls är måste vägas mot den resurs som finns i dag, nyttan av jordbruksmark. Vi är överens i alla partier. Politiken i Vallentuna tror att det här är en bra grej. Sen förstår jag att människor är upprörda.

– Vi som är satta att utveckla Vallentuna måste väga utveckling av kommunen mot bevarande av kommunen. Det här handlar om en väldigt strategisk utveckling av infrastrukturen i Vallentuna, och då tror vi att det är en god ide.

Fakta om Arlandabanan

Landstinget utredde en sträckning för Arlandabanan tidigare, men utredningen lades ned. I dag finns inte Arlandabanan med på någon regional plan eller i Sverigeförhandlingen.

Nu gör kommunerna en egen utredning. Kostnaden har beräknats till 4,5 miljoner kronor, enligt Vallentuna kommun. I det ingår en arkeologisk undersökning för en dryg halv miljon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hur bra koll har du på Norrorts matkarta?

Nyheter Klarar du 10 av 10? En drös med nya matställen har öppnar i Norrort under det senaste året, men hur bra koll har du egentligen på matställen och mer därtill på hemmaplan?fredag 16/3 15:44

Prisad lärare: "Samhället borde ha mer respekt för yrket"

Nyheter Får fint pris för sitt undervisningssätt Henrik Mickos är gymnasieläraren som är doktor i kemi och som vill göra kemin mer verklig för eleverna. Nu har han tilldelats ett lärarpris för sitt sätt att undervisa.fredag 16/3 15:13