Inget pentry på rummet – då stängs äldreboendet

Vård- och omsorgsboendet Körsbärsgården stänger i slutet av april. Orsaken är att det inte finns pentryn på rummen. De äldre slussas till nya boenden och hälften av personalen sägs upp.

I drygt sju år har vård- och omsorgsboendet Körsbärsgården vid Ruddammen drivits av stiftelsen Rödakorshemmet på uppdrag av Östermalms stadsdelsnämnd. Men redan 2003 när länsstyrelsen gjorde en inspektion på boendet fick verksamheten underkänt för att det inte fanns några pentryn på rummen och för att lokalerna inte var anpassade för dementa.
Östermalms stadsdelsnämnd lovade då att förvaltningen skulle anpassa lokalerna så att de uppfyllde kraven. När länsstyrelsen gjorde en inspektion tre år senare fann de att problemen kvarstod och riktade skarp kritik mot förvaltningen. Nämnden beslutade då att boendet succesivt skulle avvecklas.
– Vi ansåg att det skulle vara för dyrt att bygga om lokalerna. Dessutom har 80-åringar med behov av platser minskat de senaste åren. Eftersom behovet väntas öka igen först 2016 föreslog man att det skulle byggas ett nytt, modernt boende i Norra Djurgårdsstaden, som ska stå klart 2018, säger Marianne Snell, chef för äldreomsorgen på Östermalm.

Stänger för gott
Om tre veckor stänger Körsbärsgården för gott. Och de cirka 70 personer som bott på äldreboendet har successivt slussats vidare till andra boenden det senaste året.
– De flesta av våra boende är dementa, och eftersom det inte är bra att flytta dementa så har anhöriga reagerat och tyckt att det är onödigt att lägga ner verksamheten för att det saknas pentryn. Jag kan hålla med. Det känns tråkigt att vi är tvungna att stänga ett fint boende för att det saknas möjligheter till kaffekokning på rummen, säger Eva von Strauss, äldreomsorgschef för Körsbärsgården.

25 anställda sägs upp

Drygt hälften av Körbärsgårdens drygt 50 anställda kommer att sägas upp vid månadsskiftet. En lösning som varit nödvändig, enligt Eva von Strauss.
– Hälften har fått anställning vid vårt andra äldreboende Kattrumsptullen, men ungefär 25 personer blir övertaliga den sista april och måste gå, säger Eva von Strauss.
Enligt Marianne Snell var tanken att majoriteten av de gamla på Körsbärsgården skulle få plats på ett nytt äldreboende som öppnar på Birger Jarlsgatan i början av maj.
– Rödakorsethemmet skulle driva boendet, men sedan drog de sig ur och många äldre valde då att flytta till Kattrumpstullen. En del väljer ändå att flytta till Birger Jarl, som kommer att drivas av Kavat vård, säger Marianne Snell.
Byggherren Oscar Properties, som köpt Körsbärsgården av Kungsleden och tar över som ägare i oktober, planerar att bygga bostadsrätter i fastigheten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det händer i Söders "hemliga" lokaler

Nyheter ✔Ny restaurang ✔Hälarhärva ✔Nostalgifest Tio tillsynes igenbommade lokaler inom en radie på 200 meter. Följ med in och få svar på frågan: Vad är det egentligen som händer bakom alla nedfällda persienner?måndag 25/9 20:03

BILDER: Så blir nya Spårvägsmuseet

Nyheter Barnens favorit flyttar Klassiska Spårvägsmuseet har lämnat lokalerna på Södermalm. Nu finns skisser på hur museet i Norra Djurgårdsstaden blir.måndag 25/9 18:00