Gap. I storstadsområden finns de största inkomsterna – och de största skillnaderna, enligt SCB. Foto: Mostphotos

Inkomstskillnaden stor mellan könen

Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män är stor på Mälaröarna – till och med fjärde störst i landet. – I storstadsområden finns de största inkomsterna och då även störst skillnad, säger Hans Heggemann, utredare på SCB.

  • Publicerad 12:29, 16 mar 2017

Män jobbar oftare inom yrken och branscher som har högre löner.

Under 2015 tjänade männen i Ekerö kommun i genomsnitt 142 300 kronor mer i kontant bruttolön än vad kvinnorna gjorde. Männens inkomster låg i snitt på 461 300 kronor och kvinnornas på 319 000 kronor.

Könsskillnaden är den fjärde största i Sverige, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Sirén har sammanställt. Enligt utredaren Hans Heggemann är resultatet väntat.

– Män jobbar oftare inom yrken och branscher som har högre löner exempelvis i privat sektor och yrken som civilingenjör. Kvinnor dominerar mer i yrken som vård, omsorg och offentlig sektor där det ofta är lägre löner, säger han.

Siffrorna gäller män och kvinnor i åldrarna 20-64 år under 2015. I begreppet kontant bruttolön ingår förutom lön även arvoden och skattepliktiga förmåner. Dessutom räknas a-kassa, sjukpenning, reseersättning och Försäkringskassans ersättningar in. Inkomst från privat näringsverksamhet ingår inte.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Eldsjälen tackar för sig med en sista resa

Nyheter En epok närmar sig sitt slut. Snart väntar sista stödresan för Irmgard Kasier och Stödföreningen Sri Lankafaddrar.fredag 19/1 16:17

KRÖNIKA: Vi vill höra din röst om ditt bostadsområde

Krönika En vän till min familj sade när vi träffades strax innan jul. ”Ni borde göra något om den slumrande rivaliteten mellan Ekerö och Färingsö”. Mannen i fråga är själv uppvuxen på just Färingsö och...fredag 19/1 9:39

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter