Granskad. Kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) är allt annat än nöjd med Aftonbladets publicering.s

INSÄNDARE: Kommunalrådet: Granskningen är ohederlig journalistik

  • Publicerad 12:28, 16 dec 2016

Utifrån det som skrivits förstår jag att flera av er blivit upprörda.

Under förra veckan publicerades reportageserien ”miljardnotan” där Ekerö kommun var föremål för granskning. Aftonbladet har redan från början haft en tydlig vinkel för granskningen och utifrån det som skrivits förstår jag att flera av er blivit upprörda. Sättet som våra utgifter presenterats på får det att framstå som att vi använt skattemedel på ett otillbörligt sätt. Jag vill därför ta tillfället i akt att nyansera debatten och berätta vad som ligger bakom siffrorna som presenterats.

Aftonbladet har under flera månaders tid granskat våra utgifter och inte kunnat hitta mer än det som presenterats. Av kommunens totala kostnader för utbildnings- och planeringskonferenser är 1,8 miljoner kronor extern representation och 7,9 miljoner för kurser och konferenser varav nästan hälften är kompetenshöjning och fortbildning inom skola och förskola. Det måste ställas i kontrast till att vi har 1500 medarbetare på över 100 olika enheter. Detta nämns inte i granskningen utan framställs istället som lyxresor för enskilda tjänstemän. Något som heller inte nämns i granskningen är de resurser vi satsar på våra andra enheter. Exempelvis satsade vi 2015 3,8 miljoner kronor på kompetensförstärkning och utbildningsinsatser för skolpersonal. Vi anordnar årligen De gamles dag för kommunens äldre medborgare, julbord för kommunens lärare och ger barnskötare möjlighet till ekonomiskt stöd för att kunna vidareutbilda sig till förskolelärare.

Vår satsning på kompetenshöjning och personalvård är en viktig del i vårt arbete att vara attraktiva arbetsgivare för kommunens anställda. Att vi kan locka hit och behålla vår kunniga personal kommer i sin tur alla medborgare till del genom en hög kommunal service. Sedan 2015 har kommunen fått fina utmärkelser som Sveriges sjätte bästa skolkommun, Sveriges bästa äldreboende, vår hemtjänst rankas som bäst i Stockholms län och att vi anses vara en av landets 50 mest attraktiva arbetsgivare. Detta hade inte varit möjligt utan våra medarbetare.

Sedan jag tillträdde har frågan om hur vi skapar största möjliga nytta för medborgarnas resurser varit en av de mest prioriterade. Det har bidragit till att Skattebetalarnas förening tidigare i år utsåg oss till näst bäst i Sverige på att förvalta skattebetalarnas pengar. Jag är därför den förste att välkomna en granskning på detta område, men för att vi ska kunna fortsätta locka hit kunnig personal och utveckla kommunen måste vi kunna erbjuda fortbildningsinsatser och vara attraktiva arbetsgivare.

Att bunta ihop dessa kostnader tillsammans med representation, som Aftonbladet gjort i sin granskning, är rent utsagt ohederlig journalistik som varken gagnar kommunen eller skattebetalarna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hockeyveteraner klättar uppåt

Sport Skås +35-lag i ishockey har tagit en plats i Elitserien nästa säsong.torsdag 19/4 16:30

Skickade tändsticka med hot – åtal väcks

Nyheter En äldre man tände ett ljus vid ett LSS-boende och gick sedan därifrån. Dessutom hotades personalen. Nu åtalas mannen.torsdag 19/4 12:33

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter