Bakat och klart. Bo Holgersson, Conny Storhed och Petri Nuutinen är de som kockar på Hammarbyskolan södra. Foto: Mikael Andersson

Instagramkockarna har fått skolbarnen att älska "ordentlig mat" med vegodagar

Mycket vegetariskt och nolltollerans för halvfabrikat. Det är några av knepen som gjort instagramkockarna på Hammarby södra skola till en hit hos barnen.

  • Publicerad 11:10, 19 sep 2016

Jag brukade tävla i mat på 80- och 90-talet. Då var jag känd. Nu är jag bortglömd.

– I dag är det soppdag så det är en bra dag. Det är enkelt med massa bröd.

Kocken Bo Holgersson rullar runt limpor på en hög brödvagn – fyra olika sorter istället för de vanliga två. Bakade på plats, såklart. En 80 limpor på ett ungefär.

– Vi har beslutat att det vi inte kan göra själv, det blir inget. Tyvärr betyder det att tunnpannkakor går bort. Det får bli tjocka ibland istället. Visst saknar ungarna det, men mest saknar de panerad fisk, säger han.

Köksarbetet börjat klockan 06, första lasset ungar äter 10.45, de sista kommer 12. Det blir 1 200 portioner per dag och idag är det som sagt soppa: svamp, broccoli och linser finns att välja på. Allt är vegetariskt, en dessutom helt vegan.

Började med köttfri dag

– Vi började med en helvegetarisk dag i veckan för flera år sedan, på initiativ härifrån köket. Men så tyckte ledningen att det var dags för ytterligare en. Så nu kör vi två köttfria dagar. Det är bra, vi äter för mycket kött, säger Bo Holgersson.

Ett annat knep som kockarna tagit till för att få upp ungarnas ögon för det gröna är ordningen på hur maten är placerad.

– Förr var det alltid kött, potatis, sås, grönsaker. Så när de kom till slutet var tallriken redan full med kött och inget mer fick plats. Vi ville vrida på det och nu är det tvärtom.

”Vi har fria händer”

Bo Holgersson är initiativtagaren till att skolköket sedan tidigare i år har ett eget Instagramkonto: @kitchensodra. Han kommer ursprungligen, precis som kollegorna Conny Storhed och Petri Nuutinen, från den kommersiella restaurangvärlden.

– Jag brukade tävla i mat på 80- och 90-talet. Då var jag känd. Nu är jag bortglömd. Men här får vi fria händer att göra kul saker. Och 6-åringarna är roliga som fan, de är ju bara 40 cm, säger han.

Bo Holgersson:

– Då när jag började var det ovanligt med krogkockar i skolvärlden, mycket på grund av just alla halvfabrikat. Nu är det vanligare. Jag tycker ändå att vi gör något speciellt här och vi är väldigt stolta över vår mat. Och barnen visar sin uppskattning. I alla fall de yngre. På högstadiet hör det till att man inte ska gilla skolmaten. Så var det i alla fall på min tid.

Läs även

"Veganmaten får flest lajks"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Man misshandlad i södra Stockholm under fredagen

Nyheter Förd till sjukhus efter rån En man har misshandlats på en gångväg mellan Bagarmossen och Skarpnäck. Polisen finns på plats och vill komma i kontakt med vittnen.fredag 19/1 15:51

(L): "Stoppa graffitiväggen i Farstaängen"

Nyheter Efter rapport om ökat illegalt klotter på Södermalm Peter Öberg, ordförande för Liberalerna i Farsta, vill stoppa bygget av den lagliga graffitiväggen i Farstaängen. Det efter att en ny rapport visar att det illegala klottret har ökat i närområdet...torsdag 18/1 15:56