"Jag kan tycka att det är föraktfullt"

Lokalpolitikerna lyser med sin frånvaro i de sociala medierna, det kunde Östermalmsnytt rapportera förra veckan. Sociala medier-experten Emanuel Karlsten tycker att de missar något viktigt.

– Sociala medier är ju ett demokratiskt verktyg som är starkare och snabbare än någonsin, säger han.

 

   
   
  Emanuel Karlsten.
Foto: Martin Ridne
Emanuel Karlsten är konsult, skribent och något av en expert på sociala medier. Han menar att lokalpolitikernas främsta argument, tidsbristen, är häpnadsväckande.
– Jag kan nästan tycka att det är föraktfullt, som att nätverkande är en mindre värdefull kommunikation. Alla pratar om kontakt med väljarna och då handlar det ju om var de finns, säger han.

Introverta kulturer
Och om var de finns råder det ingen tvekan. Metropolitan Report, som bland annat beskriver medievanor och värderingar i storstäderna, har sammanställt storstadsbors internetvanor i 30 länder. Den visar att Stockholmarna faktiskt är bäst i världen på att använda sociala medier.
– Den politiska världen är fortfarande väldigt traditionell och partiernas kulturer ofta introverta, men förändringar sker otroligt snabbt. Då kan man inte stå vid sidan av och säga att man inte har tid. Maria Wetterstrand sa att varje bloggpost hon gjorde nådde dubbelt så många som vad ett torgmöte någonsin gjort och det är en viktig väckarklocka, säger Emanuel Karlsten.

Nå rätt person
Även om antalet personer man når är viktigt, är vilka personer man når än viktigare.
– De som finns i de sociala medierna är ju nätverkande personer som är intresserade av politik och nyheter och som vill sprida det. Det är ju också mycket lättare att hitta de som faktiskt är engagerade i en viss fråga, säger Emanuel Karlsten.
En viktig aspekt är att inte jämföra sociala medier med envägskommunikation som partiblad, debattartiklar eller liknande.
– Politikerna behöver lära sig att prata på folks språk, detta kan vara deras chans att vinna tillbaka det politiska förtroendet.
Han tror att mycket handlar om en rädsla för en teknisk tröskel som är väldigt besvärlig och ett nytt perspektiv som ligger långt ifrån det nuvarande.
– De sociala medierna är en kultur som man måste förstå och det är jätteviktigt att man har respekt för den processen, säger han.

Emanuels tipps till politiker som vill börja

* Det är viktigt att förstå vad man gör innan man gör det. Hitta någon som inspirerar och som kan sätta saken i kontext, som förstår kulturen. Det finns ingen quickfix för hur företag eller partier kan nå ut genom sociala medier.
* Låt tekniken jobba för dig, inte tvärtom!
* Våga tramsa! Våga visa din personlighet och bjuda på dig själv.
* Det viktigaste: När du ger dig ut i de sociala medierna, kom in med ödmjukhet. Jämför inte med andra plattformar som tidning och radio. Berätta inte för omvärlden, låt omvärlden berätta för dig!NÅGRA LOKALPOLITIKER SOM faktiskt TWITTRAR
(klicka på namnen för att läsa deras tweets)

Nicke Grundberg (MP)
Christoffer Järkeborn (M)
Madeleine Sjödstedt (FP)
Erik Malm (MP)
Mark Klamberg (FP)
Henrik Sjölander (M)
Hanna Broberg (M)

…och några andra duktiga twitterpolitiker:

Fredrik Fererley (C)
Birgitta Ohlsson (FP)
Leif Pagrotsky (S)
Caroline Szyber (KD)
Carl Bildt (M)
Sofia Arkelsten (M)
Maria Wetterstrand (MP)
Veronica Palm (S)
Tobias Billström (M)
Gudrun Schyman (FI)
Lars Ohly (V)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Det händer i Söders "hemliga" lokaler

Nyheter ✔Ny restaurang ✔Hälarhärva ✔Nostalgifest Tio tillsynes igenbommade lokaler inom en radie på 200 meter. Följ med in och få svar på frågan: Vad är det egentligen som händer bakom alla nedfällda persienner?måndag 25/9 20:03

BILDER: Så blir nya Spårvägsmuseet

Nyheter Barnens favorit flyttar Klassiska Spårvägsmuseet har lämnat lokalerna på Södermalm. Nu finns skisser på hur museet i Norra Djurgårdsstaden blir.måndag 25/9 18:00