Magnus Nilsson och Frida Törnvall, kommunpoliser i Järfälla-Upplands Bro, vill att folk blir medvetna om att det kan vara olagligt att posta bilder på andra som kan vara missaktande. Foto: Mikael Andersson

Järfällapolisen: Facebookgrupper försvårar våra utredningar

Inbrotten ligger på en ovanligt hög nivå i Järfälla i år. Nu kommer lokalpolisen med en uppmaning till Järfällabor: posta inte bilder i sociala medier som kan försvåra utredningarna.

  • Publicerad 12:20, 23 nov 2017

Du får fota. I princip var du vill och vem du vill.

Ett av polisens starkaste och återkommande tips för att förebygga inbrott är att samarbeta med sina grannar. Sociala medier är ett utmärkt sätt att hålla kontakten med folk i bostadsområdet, menar kommunpoliserna Magnus Nilsson och Frida Törnvall – men det finns gränser för vad man bör dela för information där, menar de.

– Det är inget ovanligt att folk postar bilder som de tagit på personer som de tror kan vara skyldiga till exempelvis ett inbrott, säger Frida Törnvall.

Kan stjälpa

Men bilder som lagts ut i sociala medier kan snarare stjälpa en utredning istället för att bidra till den.

– Det är jättevanligt att vi använder oss av fotokonfrontationer i utredningsarbetet. Men om förövarens bild redan finns publicerad i en grupp med ett par tusen medlemmar, då är det enkelt för en försvarsadvokat att slå hål på det. Bevisvärdet sjunker och vad har man då uppnått? säger Magnus Nilsson.

Han och Frida Törnvall har flera exempel på när bilder av påstådda kriminella postats i lokala diskussionsgrupper på Facebook. Bilderna kan vara någon som fotat med sin mobil eller en person som rört sig på en villatomt och fångats av en övervakningskamera.

Men oavsett om personen faktiskt gjort sig skyldig till brott eller inte är det problematiskt på flera sätt att posta den typen av bilder på sociala medier, menar de.

"Bra att ta bilder"

– Du får fota. I princip var du vill och vem du vill. Ser du något misstänkt är det till och med bra om du tar bilder. Men skicka dem till polisen istället för att publicera dem – för då kan det vara så att du själv begår ett brott. Det kan röra sig om förtal, säger Magnus Nilsson.

Just nu pågår en utredning i Järfälla, som handlar om att en person felaktigt pekats ut som kriminell på Facebook. Det var den utpekade själv som anmälde händelsen, enligt Magnus Nilsson och Frida Törnvall.

Att den drabbade själv driver frågan är ofta avgörande, säger Peter Lundkvist, vice överåklagare på Utvecklingscentrum Stockholm, som bland annat ansvarar för förtalsbrott inom Åklagarmyndigheten.

– Förtal ligger vanligen under enskilt åtal och inte allmänt åtal, som de flesta andra brott gör, säger han.

Det innebär att polisen i de flesta fall inte kan starta en förundersökning.

– Utgångspunkten är att det är den drabbade själv som väcker åtal. Undantagen är till exempel om det finns ett klart samhällsintresse eller när någon drabbas mycket hårt, säger Peter Lundkvist.

Många som inte vet

Poliserna Magnus Nilssons och Frida Törnvalls uppfattning är att många inte känner till att det kan vara brottsligt, och att andra tar en kalkylerad risk, eftersom de bedömer risken att bli dömd som liten.

– Jag kan ju förstå att folk blir frustrerade, vill hjälpa till och vara en god kraft. Men ändamålen helgar inte medlen, det finns spelregler. Även om nätet kan verka som laglöst land, säger Magnus Nilsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Helglista! Det här kan du göra i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Träffa Tomten ✓Bandyskola ✓Barnteater ✓Julmarknad Träffa Tomten, gå på julmarknad eller snöra på dig grillorna. Helgen bjuder på massa skoj för stora och små i Västerort och Järfälla.fredag 15/12 15:50

Finland 100 år: "Jag är stolt över att vara halvfinne"

Nyheter Vi träffade tre generationer finskättlingar i Järfälla I Järfälla är vårt 100-jubilerande grannland Finland ständigt närvarande. Nästan en tiondel av kommunens befolkning har finsk anknytning. Vi träffade tre generationer från samma familj för att prata...fredag 15/12 15:25