Joakim Larsson (M): ”Vetorätt är inte demokratiskt”

Det här är en politisk aktion, det handlar inte om Husby träffs lokaler, menar Joakim Larsson, ytterstads-borgarråd, (M). Han köper inte ockupanternas krav och kan tänka sig en dialog först när ockupationen avbryts.

  • Publicerad 15:30, 27 jan 2012

HUSBY. I dagarna pågår en ockupation i Husby träff. Ockupanternas krav är: Att Husby träff finns kvar i de befintliga lokalerna och att det ska finansieras av kommunen. Vad säger du om det?
– Den ockupation som pågår handlar egentligen inte om träffens lokaler utan liknar alltmer en politisk aktion. Det är främst Nätverket Järvas framtid, Megafonen och Rättvisepartiet socialisterna som driver det här. De riktar ilskan över att Husby träff ska flyttas mot oss politiker, men det är inte vårt beslut, det är Röda korsets och Svenska bostäders. Röda korset driver verksamheten i Husby träff och har sagt att de behöver billigare lokaler för att vara kvar, de tycker att det är en bra lösning.

Stockholms stad kan inte tänka sig att ta över driften för att garantera mötesplatsen alltså?

– Den mötesplats som finns idag garanteras även efter flytten. Röda korset bedriver idag en fungerande verksamhet och det finns ingen anledning för oss att ta över den.

Hur ställer du dig till deras krav på en lokal samrådsgrupp?
– Det är viktigt att föra en dialog med Husbyborna eftersom det är av största vikt att de med lokal kännedom får tycka till om utvecklingen i sitt område. Ett av de krav som ockupanterna framställt kring den lokala samrådsgruppen är att denna ska ha vetorätt, något som på inget sätt är demokratiskt. Vi har redan dialogträffar, dit kommer det mycket fler människor än de som nu står bakom ockupationen. Om de menar att en dialog innebär att man ska få igenom alla sina åsikter är det ju snarare en diktatur.

Men ockupationen är också en reaktion på nedskärningar i området, att mycket av samhällsservicen har flyttat härifrån.
– Det är ett faktum i hela samhället, i ytterstad, på landsbygden och i innerstaden, att post- och bankkontor och försäkringskassan stänger. Vi som kommun kan inte öppna en bank, det vi kan göra är att kontakta banker och fråga dem vad vi kan göra för att de ska känna sig trygga att öppna, som i Rinkeby till exempel, där de stängde efter vandalisering. Arbetsplatser i området är också viktigt. När kontaktcentret flyttar hela sin verksamhet, med 40 arbetsplatser till, gynnas hela centrum eftersom människor rör sig i området, äter lunch och uträttar sina ärenden.

Varför ska gångbroarna bort?

– I de boendedialoger som genomfördes framkom flera synpunkter om att Husby centrum behöver utvecklas och förbättras. Arkitekterna fick i uppdrag att ta fram ett förslag på hur man kunde utveckla centrum och göra det mer tillgängligt för att locka fler kunder. Resultatet blev att två förslag presenterades som Husbyborna fick ta ställning till. Just nu sammanställs de här synpunkterna och först sen ska vi ta ställning. Vill Husbyborna att gångbroarna ska vara kvar så kommer de att vara kvar, det finns ingen poäng i att genomföra så stora projekt om så inte önskas av de boende.

Varför har du inte åkt till Husby träff för att prata med ockupanterna?
– Mitt krav för att sätta mig ner och diskutera är att de avbryter ockupationen. Den skapar inte förutsättningar för dialog. De har sagt att
politikerna inte lyssnar på dem men det finns ingen plats där vi för så mycket dialog som i Husby och i Järva. De säger att de vill ha en dialog med mig. Jag har träffat de här personerna 20-30 gånger och jag kan träffa dem när ockupationen upphör, det vet de om.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.