"Det var tufft att vi var så långt ifrån varandra. Men för tre år sedan bestämde jag mig för att flytta hit", säger Simon Te, som för tre år sedan flyttade till Kallhäll och fästmannen Magnus Kolsjö. Foto: Mikael Andersson

Kärleken tog Simon från Malaysia till Kallhäll

För fem år sedan svarade Simon Te från Malaysia på en chattkonversation online. Det ledde honom till Sverige och Kallhäll – och kärleken Magnus Kolsjö. Nu deltar han i kampanjen MigTalks för att förklara varför människor migrerar.

  • Publicerad 16:01, 29 dec 2016

Simon Te från Malaysia och maken Magnus Kolsjö förlovade sigi Laos på alla hjärtans dag. Nu deltar Simon i kampanjen MigTalks som handlar om varför människor migrerar. Foto: Mikael Andersson

Magnus: Jag var i Manilla runt nyår 2011 och letade online efter personer att träffa när jag reste runt i Asien. Då kom jag i kontakt med Simon och vi möttes upp. Jag förstod ganska snabbt att jag ville vara med honom.

Simon: Jag var inte lika säker till en början. Men efter det fortsatte vi nästan dagligen att chatta och under två års tid reste vi fram och tillbaka till varandra mellan Malaysia och Sverige. Den enda anledningen till att människor undviker kärlek är för att de inte litar på sin instinkt. Jag bestämde mig för att lita på den för en gångs skull. Det var tufft att vi var så långt ifrån varandra. Men för tre år sedan bestämde jag mig för att flytta hit.

Magnus: Jag friade efter det kinesiska nyåret, på alla hjärtans dag i en jättevacker by i Laos med ett tempel som ligger mellan två floder i djungeln. Jag hade köpt ringarna i Sverige och behövde gömma dem hela resan.

Simon: Jag märkte ingenting. Jag trodde inte att det skulle hända, att någon skulle fria till mig. Jag tänkte mer på vad det var som fick Magnus att tro att han kunde klättra 500 trappsteg upp till det där templet, haha.

Simon: Mitt första intryck av Järfälla var att det är så tyst – det var jätteskönt. Jag kommer från en stad med stränder och palmer och här såg jag snö för första gången. Jag trodde det skulle vara roligare än det var, det var mest blött och kallt när jag skulle göra snöänglar!

Jag pluggar svenska men har också behövt ta en ny tränarlicens för att kunna jobba i Sverige. Att gå från att jobba 18 timmar om dagen till att göra ingenting - det är hemskt. Jag märkte att jag blev deprimerad av solbristen och brist på saker att göra. Nu jobbar jag som personlig tränare.

Jag blev tillfrågad via RFSL om jag ville berätta min historia för MigTalks och tänkte att folk borde få höra hur det ser ut för HBTQ-människor i sydöstra Asien. Om jag berättar för folk att jag är homosexuell i Malaysia så är det en chansning varje gång. Det är inte accepterat, du kan förlora jobbet, karriären. Så många är tysta istället. Det har hänt att folk där har frågat om jag är gay, men jag har alltid svarat ”vad tror du?”. När jag blev äldre och mognare, och mer säker på mig själv så blev det lättare att berätta för folk. Jag slutade bry mig om vad andra tycker.

Gör: Simon är personlig tränare och Magnus är utredare på fackförbundet ST och vice ordförande i RFSL.

Bor: Kallhäll

Aktuell: Simon deltar i Migrationsverkets kampanj MigTalks, där människor som migrerat till Sverige berättar sin historia.

Situationen i Malaysia för HBTQ-personer: Sexuella handlingar mellan män är olagliga och kan bestraffas med fängelse i upp till 20 år samt spöstraff, enligt UD. Men lagen tillämpas olika i olika delar av landet och beroende på religiös tillhörighet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen oro för mystisk bidöd i Västerort

Nyheter Så säger Västerortsodlare efter larm om bidöd på Ekerö I grannkommunen Ekerö har ovanligt många bin dött i år. Vi ringde runt till Västerorts biodlare för att se om de märkt av någon mystisk bidöd i år.måndag 23/4 16:24

Vallöftet: Alla 80-plussare ska garanteras äldreboendeplats

Nyheter Här är alla planerade boenden i Järfälla Vallöftena från partierna börjar hagla tätt när valet i september närmar sig. Nu gäller det äldreboendegaranti för Järfällas 80-plussare som Socialdemokraterna i Järfälla vill införa.måndag 23/4 11:33