Kvarnvikens kvarn i Bromma har drivits av Björn Mellströms familj i flera generationer. Foto: Mikael Andersson

Kika in i stans äldsta fungerande kvarn

Kanske har du passerat den på väg till Kanaanbadet en solig dag: den 135 år gamla Kvarnvikens kvarn. Här bor tredje generationens mjölnare, Björn Mellström, som med hjälp av ideella krafter driver Stockholms äldsta fungerande kvarn vidare.

  • Publicerad 16:53, 28 nov 2017

"Det var min pappa som envisades med att behålla allt här inne", säger Björn Mellström. Foto: Mikael Andersson

Byggt av Snuskungen

"Kvarnen byggdes 1882 och det var Snuskungen (Knut Ljunglöf reds.anm) som byggde det. Det fanns de som trodde att han malde sitt snus här, men så var det inte.

Pappa och farfar var mjölnare och flyttade hit 1945. Då var pappa 17 år. I fem år malde de mjöl i daglig drift. Men från 1950 lades den dagliga driften ner och när pappa sen växte upp fanns det ingen mjölverksamhet. Då användes de här utrymmena mer som förråd. Men det var min pappa som envisades med att behålla allt här inne. "

"På en kvarndag, när vi bjuder in allmänheten, har vi öppet i fem timmar. Då maler vi ungefär ett ton mjöl", säger Björn Mellström. Foto: Mikael Andersson

Allt fler hittar hit

"Mjöl blir mycket godare när det är färskt och stenmalet. På en kvarndag, när vi bjuder in allmänheten, har vi öppet i fem timmar. Då maler vi ungefär ett ton mjöl. Ofta kommer folk tillbaka flera gånger för det här mjölet. Om man ser tillbaka typ 10 år så har vi fördubblat antalet besökare på kvarndagarna. Nu är det kanske lite yngre människor som kommer också, förr var det mest pensionärer. Det händer att det kommer folk som säger att de bott i Blackeberg i hela sitt liv och gått förbi här tusen gånger men aldrig varit förbi och tittat tidigare. Och antalet besökare växer, förra gången vi hade öppet var det lång kö, så vi får utöka antalet kvarndagar misstänker vi."

"Jag visste att jag skulle flytta tillbaka hit, det var meningen från början på nåt sätt", säger Björn Mellström som växte upp på gården. Foto: Mikael Andersson

Lägger ner mycket tid

"Jag växte upp här. Sen bodde jag temporärt i Hässelby i 20 år. Men jag visste att jag skulle flytta tillbaka hit, det var meningen från början på nåt sätt. Om något går sönder så är det jag som ordnar det. Det är väl jag som kan de här maskinerna och det är min pappa som har lärt mig – det tar ju en stund att lära sig dem. Det är alltid saker saker som behöver repareras. Det är många timmar som har lagts ner. Varför jag håller på med det här? Det kan man fråga sig haha. Men det är kul och ligger i släkten. Det är något som få människor håller på med." 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

16-åringen häktas för knivdådet i Enskede

Nyheter Tidigare dömd för flera brott: "Lång bakgrund av kriminella handlingar” Den 16-åring som misstänks för knivmordet på en 17-åring elev på Enskede Gårds gymnasium har nu häktats misstänkt för mord. Han är tidigare dömd för flera brott och fick så sent som i januari ett...fredag 15/12 16:38

Helglista! Det här kan du göra i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Träffa Tomten ✓Bandyskola ✓Barnteater ✓Julmarknad Träffa Tomten, gå på julmarknad eller snöra på dig grillorna. Helgen bjuder på massa skoj för stora och små i Västerort och Järfälla.fredag 15/12 15:50