Flera inbrott har inträffat i Järfälla. Men få har lyckats. Foto: Mostphotos/Charlotte Årling

Klantiga tjuvar härjar i Järfälla – flera inbrott i veckan

Flera inbrott och inbrottsförsök har inträffat i Järfälla den senaste tiden – flera stycken där grannarna varit hemma när tjuven kommit på besök.

  • Publicerad 16:26, 15 mar 2017

Under de senaste dagarna har flera inbrott inträffat i Järfälla. Det första under dagen i söndags, på Biskop Henriks väg i Stäket.

Morgonen därpå, den 13 mars, var det en man som försökte ta sig in i flera hus på Snövägen i Berghem. Där tog det dock stopp när en boende lyckades avbryta mannen.

– En boende vaknar och ser hur en man sliter och försöker få upp garagedörren. Anmälaren går ut och får kontakt med mannen, och lyckas hålla kvar honom i väntan på polis, säger Albin Näverberg på polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

När polisen kom till platsen kunde de gripa mannen, som är misstänkt för inbrott och försök till stöld.

– Det var inget handgemäng mellan den boende och inbrottstjuven. Målsägande har agerat väldigt bra i det här, säger Albin Näverberg.

Det visade sig också att den gripne mannen varit runt på flera tomter i området.

– Det har varit en stöld i ett garage på samma gata, och en annan boende lyckades skrämma iväg personen när han stod och tittade in genom dennes fönster, säger Albin Näverberg.

En cykel hittades, som mannen misstänks ha stulit ur ett av garagen.

Hundar reagerade

I tisdags inträffade också två inbrottsförsök i Skälby och Barkarby. Även då medan husägarna var hemma.

Först vid 19-tiden på Fågelvägen. En boende tittade ut på altanen efter att dennes hundar börjat skälla. Där stod en man där som fort sprang iväg. Det visade sig sedan vara brytmärken på altandörren.

En halvtimme senare hörde en granne, boende på Häggvägen några hundra meter bort, oljud från sin övervåning.

– Målsägande satt på undervåningen i villan. Först ropar han och tror att det är dottern som är hemma, men går till slut upp efter ett tag, säger Albin Näverberg.

Ökning av inbrotten

I sovrummet på övervåningen var fönstret krossat och uppbrutet. Händelserna rubriceras som försökt till inbrott och stöld, men polisen har ingen gripen för dem.

– Det är nära tidsmässigt och geografiskt mellan de här händelserna. Vi kan inte med säkerhet säga att det är samma person men vi misstänker det, säger Albin Näverberg.

Enligt polisen är det ovanligt att inbrottsförsöken sker under tider då folk vanligtvis är hemma, som på vardagskvällar.

– Det här verkar vara ganska klantiga tjuvar, som inte heller lyckats med det de ska göra, säger Albin Näverberg.

Polisen har också sett en ökning i antalet inbrott i Järfälla mellan juli i fjol och nu i mars, jämfört med samma period under föregående år.

233 inbrott och inbrottsförsök den senaste perioden, i jämförelse med 158 inbrott under samma period föregående år.

Andra inbrott i veckan

13 mars klockan 06.30: Ett inbrott upptäcks på en byggarbetsplats på Mjölnarvägen. Någon har klippt sig in genom staketet och brutit upp en tillfällig dörr. Där har man tagit borrar, tigersågar och hammare. Ingen gripen.

14 mars: Ett inbrott upptäcks i en lägenhet på Hästskovägen, där någon brutit sig in genom ett fönster. Det är okänt vad som försvunnit.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Äntligen soldyrkare! Nu är uteserveringssäsongen här

Nyheter Här kan du hänga i solen i Västerort Lördag lovar strålande väder och då väcks suget efter utekäk hos många. Nu ploppar äntligen uteserveringarna upp en efter en i Västerort.fredag 20/4 15:37

Hårdare krav pressar kvinnojouren i Järfälla

Nyheter "Vår ekonomiska sitiuation är desperat" Högre kvalitetskrav sätter press på landets kvinnojourer. Järfälla kvinnojour har tvingats dra ner på personal för att ha råd med anpassningarna – samtidigt som verksamhetsstödet har legat stilla på...fredag 20/4 15:22