Det är fastighetsbolaget Probitas, som ägs till 100 procent av Immanuelskyrkans församling, som vill bygga ett bostadshus med 44 hyresrätter. Foto: Sweco

Klart: Planerade hyresrätter på innergård stoppas: "Byggnaden är för stor"

Nu har politikerna beslutat att det planerade femvåningshuset med hyresrätter på en innergård i Vasastan inte blir av. I stället ska förslaget ritas om så att byggnaden minskas.

Det blir inget femvåningshus med 44 hyresrätter på innergården mellan Dalagatan 32-34 och Västmannagatan 41-43. I eftermiddag beslutade politikerna i stadsbyggnadsnämnden att förslaget måste ritas om.

– Byggnaden är alldeles för stor. Den tar för mycket av innergården i anspråk och vi är inte nöjda med liggande förslag, säger Cecilia Obermüller (MP), som sitter i stadsbyggnadsnämnden.

Alliansen ville att förslaget skulle avslås helt.

– Man måste se till de som redan bor där och deras boendemiljö. Jag har själv varit på platsen och pratat med grannar och ser att det inte funkar att bygga där. Det blir för nära inpå, säger Björn Ljung (L).

Politiker tänker stoppa omstridda hyresrätter på innergård

Flera instanser, bland annat Stadsmuseet och Skönhetsrådet, har riktat kritik mot planerna och hundratals grannar i intilliggande hus är upprörda.

De anser att deras boendemiljö kommer att försämras avsevärt med mindre ljusinsläpp och grönyta.

Grannar kan stoppa nya hyresrätter

Henrik von Sydow bor på Västmannagatan och representerar en gårdsgrupp med cirka 400 av de boende runt gården som har kämpat för att stoppa huset.

– Jag tycker självklart att det är bra att politikerna har tagit till sig av kritiken och att de ser att nuvarande förslag inte är hållbart. Jag förstår ambitionen att få till fler bostäder men det måste finnas platser i staden som är mer lämpliga och där man inte förstör de få öppna grönområden som finns i innerstaden som är så viktiga för hälsan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Staden får bakläxa om kritiserade fotbollsplanen

Nyheter Länsstyrelsen kräver en rad åtgärder för att inte stoppa den omtvistade fotbollsplanen i Fredhällsparken.fredag 21/7 14:23

Kungsholmsklubb firar 40 år – men framtiden är osäker

Nyheter Ombyggnationer av Stadshagens IP skapar oro i Mariebergs SK: "Vad som finns kvar när de är klara är jag inte säker på, men det lär bli mindre" säger ordförande Konrad Lundberg.torsdag 20/7 16:51