Omdebatterad fontän på Storängstorget. Foto: Sacharias Källdén

KLART: Så får fontänen spruta efter klagomålen

Staden har bestämt hur fontänen i Norra Djurgårdsstaden får spruta. Men samtidigt måste ljudet från vattnet utredas mer.

  • Publicerad 16:30, 3 jul 2017

Först stängdes fontänen i Norra Djurgårdsstaden av eftersom grannar klagat på ljudet från den. Men efter protester från föräldrar vars barn älskar fontänen aktiverades den igen, under begränsade tider.

Nu är det bestämts vilka tider vattenfontänen kommer att vara i gång tills vidare. Beslutet fattades i fredags under ett möte mellan trafikkontoret, exploateringskontoret och Stockholm konst.

Efter protesterna – fontänen på Östermalm sätts på igen

I princip innebär det samma tider som fontänen har varit i gång under några veckor, men med skillnaden att helgtimmen förskjuts så att den är aktiv 9.30-10.30.

– Vi kör så i sommar och får se hur reaktionerna blir. Vi hoppas att det ska vara en lösning som tillfredsställer alla – de som älskar den och de som inte tycker om den, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Populär fontän på Östermalm stängs av efter grannars klagan

För att veta hur mycket det låter när vattnet träffar marken har man gjort en ljudundersökning. Nu visar det sig att det kan dröja innan det går att analysera resultaten.

– I dag finns inga riktlinjer för hur mycket en fontän får låta så vi har ingenting att jämföra siffrorna med. Det är en gråzon så vi måste fördjupa studien, säger Mårten Castenfors.

Proteststorm efter avstängda fontänen: "Vad är det för fel på folk?"

Dessa tider ska fontänen vara i drift

Måndag-fredag: 07.30-08.30, 11.00-13.00, 16.00-18.00, 20.30-21.00.
Lördag-söndag: 09.30-10.30, 12.00-13.00, 16.00-18.00, 20.30-21.00

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kan Village People rädda bokhandeln Hedengrens?

Nyheter "Inga kunder har strömmat till" Den anrika bokhandeln Hedengrens testar en ny grej inför årets bokrea.fredag 23/2 16:37

Brottartalang på Östermalm i landslaget

Nyheter "På mattan är det alltid krig" Som femåring började Östermalmsbon Georgios Barbanos brottas men först när han var 13 började han gilla sporten på riktigt. Nu, två år senare, är han uttagen till landslaget.fredag 23/2 15:45