Klass 3AB: ”Riskera inte våra liv”

Klass 3AB på Futurumskolan tyckte att bilisternas hastighet på vägen utanför skolan ofta såg ut att vara för hög. De tog reda på sanningen. En sanning som visade sig vara skrämmande.

  • Publicerad 09:53, 20 apr 2017

Bara för att man har bråttom, behöver man inte riskera våra liv.

Klass 3AB på Futurumskolan har sitt fönster utmed Kalmarleden. Alltför ofta noterar läraren Susanne Hilding notera att väldigt många fordon som passerar på vägen utanför håller en högre hastighet än vad som är tillåtet.

– Hastighetsgränsen utanför skolan är 30 km/h mellan 7.30 och 16.30. Dagligen ser jag hur fordon åker utanför skolan och jag har verkligen uppmärksammat hur få fordon som respekterar hastighetsgränsen, säger Susanne Hilding.

Praktisk matematik

Susanne fick en idé. Klassen jobbar redan mycket med praktisk matematik. Tillsammans med kollegan Stefan Gustavsson, gav de eleverna en samarbetsuppgift. I små grupper om tre fick eleverna föra statistik över hur många bilar som körde olagligt, respektive lagligt på Kalmarleden utanför skolan.

– De räknade fordon i fem minuter per grupp och jag var med alla grupper när de utförde uppgiften. För två veckor sedan sammanställdes resultatet, säger Susanne Hilding och tillägger:

– Under totalt 45 minuter passerade 83 fordon. Av dessa var det 51 fordon av 83 som inte höll hastighetsbegränsningen. Detta tyckte jag var mycket skrämmande då det ligger både förskola och skola utmed denna väg.

Uppskattad hastighet

Klassen har inte använt sig av några mätinstrument. Läraren Susanne Hilding har först kört i 30 kilometer i timmen med sin bil på vägen, för att visa hur fort det är. Sedan har eleverna tillsammans med Susanne uppskattat hur många av de bilar som passerat på vägen som kört för fort.

Resultatet, 51 fortkörare av 83 möjliga, fick även eleverna att reagera. Och reflektera.

– Om någon kanske råkar skjuta ut en boll vid vägen, och kanske går ut för att hämta den fast man inte får, så kanske det kommer en bil som inte ser barnet för att den kör för fort, funderar eleven Malte.

Många yrkeschaufförer

Eleverna noterade även i undersökningen att en stor del av fordonen som passerade skolan över hastighetsgränsen kördes av yrkeschaufförer, och på en av bilarna stod det ”Håbo kommun” uppmärksammade en av eleverna.

– Bara för att man har bråttom, behöver man inte riskera våra liv, säger Rut, som är en av eleverna i klassen.

Nu vill eleverna att bilisterna ska skärpa sig på den tidvis hårt trafikerade vägen, precis utanför Bålstas största skola. Eleverna skulle också vilja att den 30-skylt som sitter uppe utanför skolan, ska flyttas så att 30 kilometer i timmen blir högsta tillåtna hastighet även utanför förskolan Regnbågen, intill Futurumskolan.

– Jag hoppas att det kommer att bli en förbättring, säger Maya avslutningsvis.

Elevernas tankar om fortkörningarna:

”Om någon kanske råkar skjuta ut en boll vid vägen, och kanske går ut för att hämta den fast man inte får, så kanske det kommer en bil som inte ser barnet för att den kör för fort.” Malte.

”Bara för att man har bråttom, behöver man inte riskera våra liv.” Rut.

Sätt upp en ny skylt utanför förskolan, och låt den ”gamla” sitta kvar. Då blir bilisterna påminda ännu mer om hastigheten.” Christina.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Snart öppnar den nya trafikplatsen

Nu är det spikat. Den 3 maj öppnar Trafikverket den nya trafikplatsen i Kockbacka.torsdag 19/4 16:00

Lars blev årets konstnär med vallmo av raka linjer

50 av totalt 338 röster gick till Lars Erikssons konstverk och gjorde honom till Årets Upplands-Brokonstnär 2018. – Det känns överväldigande.torsdag 19/4 10:00

Senaste numret

Bålstabladet