kioskvältare. Pressbyrån har ansökt om att riva kiosken vid Karlbergs station. Foto: Per Brandt

Klassisk pendlar-kiosk i Vasastan rivs

Nu är det, snart, slut på gamla tider. Nu ska hela rasket rivas. Pressbyråkiosken ska gå samma öde till möte som Karlbergs station och jämnas med marken.

  • Publicerad 11:51, 2 jun 2017

Folkmyllret, åtminstone pendlarmyllret, på Norrbackagatan är snart ett minne blott. När Citybanan öppnar den 10 juli slutar pendeltågen som bekant att gå via Karlbergs station.

Som Vi i Vasastan tidigare skrivit har inget järnvägsföretag varit sugna på att använda den snart tomma stationen och enligt trafikverket kommer reseunderlaget i framtiden att vara för långt för att hålla stationen öppen då pendeltågen slutat gå.

Därför har de bestämt att den ska stängas, men behållas som en reservstation. Den ska däremot inte bli en spökstation. Trafikverket ska sedan riva stationen, där den nuvarande stationsbyggnaden är från 1932, men inget datum är satt för riv­ningen.

LÄS ÄVEN: Nu är det avgjort - Karlbergs station ska rivas

Men innan stationen försvinner kommer en annan klassiker på gatan försvinna. Pressbyrå-kiosken stänger den 30 juni. Och sedan ska den rivas. Ägarna har ansökt om att få riva kiosken med start redan 17 juli, en vecka efter Citybanans öppning. Men det är oklart om rivningen kan starta exakt då, rivningslovet inte är i hamn ännu.

Hänvisas till city

Enligt Ann-Christine Winkvist Eriksson, regionchef på Reitan Convenience Sweden AB som äger Pressbyrån, är nedläggningen en konsekvens av att stationen stänger. De hänvisar i stället boende i området till Pressbyrån vid Rörstrandsgatans t-bana eller uppgången vid Torsgatan. I stället öppnar kedjan en ny butik vid Citybanan på Stockholms Central.

LÄS ÄVEN: Så snabbt kan du åka pendel med nya Citybanan

”Franchisetagare Carlos med personal har under sina tio år som köpman här, varit mycket uppskattad bland alla stamkunder. Det är oerhört tråkigt att vi nu har tvingats till att ta beslutet att stänga ner butiken, men för de som pendlar via Citybanan, kommer vi from den 10 juli att finnas vid samtliga stationer: Odenplan, Stockholms Central samt Södra Station”, skriver Ann-Christine Winkvist Eriksson i ett mejl.

Vi har sökt franchisetagaren för en kommentar utan resultat. Om något ska ersätta kiosken, där Trafikverket är markägare, är oklart. Pressbyrån har bara arrenderat marken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sopföretagets reklamkupp kan bli kostsam

Nyheter Döm själva – är kampanjen på rätt sida gränsen? Lapparna med återvinningsinformation som spridits på Kungsholmen har en logga som är förvillande lik Stockholms stads. Men allt är en listig kupp av ett app-företag. Nu kan tilltaget få rättsliga...onsdag 22/11 20:27

Förseningar på gröna linjen

Nyheter Ungdomsgäng drog i nödbromsen: “Får effekt på hela systemet” Gröna linjen har under onsdagskvällen varit drabbad av både förseningar och inställda avgångar. Enligt SL beror det på att ett ungdomsgäng drog i nödbromsen vid Skanstull tidigare i eftermiddags.onsdag 22/11 18:31