Klassisk semla gäller på klassiskt konditori

Nu närmar sig fettisdagen med stormsteg. På det klassiska konditoriet Tammerfors i Enköping struntar man i semmeltrender.

  • Publicerad 15:15, 13 feb 2017

Wrap, nutella, choklad, prinsess, korv.

Semmeltrenderna som har kommit och gått genom åren är många.

Men på det klassiska konditoriet Tammerfors på Kyrkogatan i Enköping håller man fast vid det gamla.

– Det är medvetet att vi inte hakar på semmeltrender, säger Mimmi Wicksell, som arbetar på konditoriet.

Tammerfors har fyra stycken semlor på menyn. Vanlig-, mini-, wiener- och vaniljsemla.

Och det är den vanliga som säljer allra bäst.

– Vi har många stammisar som har gått här länge. De vill ha vanlig semla eller hetvägg, säger konditorn.

I semmeltider säljer Tammerfors ungefär 150 semlor per dag. På själva fettisdagen, som är den 28 februari, är antalet minst det dubbla.

– Vi har många företagsbeställningar, säger Mimmi Wicksell.

Hon tycker att det viktigaste egenskaperna hos en bra semla är: fluffigt vispad grädde, mycket mandelmassa och ett inte för stabbigt bröd.

Men att förvara semlor är inte alltid det lättaste.

– Grädden behöver ju stå kallt, medan brödet gärna ska stå i rumstemperatur, säger konditorn.

Tammerfors bakar sina semlor från grunden och säljer bakelserna från och med trettondagshelgen fram till veckan innan påsk.

– Jag har ingen koll antalet kalorier i våra semlor faktiskt. Men det är nog väldigt många, säger Mimmi Wicksell.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Jimmy låg död i ett halvår

Nyheter Jimmy Granberg från Grillby försvann den 11 februari. Familjen har sökt efter honom. Nu har de fått besked: Jimmy är död.fredag 20/10 9:54