Komikern Jonatan Unge kampanjar för Biologiska museets bevarande. Till höger syns tröjan som kommer att finnas till försäljning inom kort. Foto: Sacharias Källdén / Per Norman

Komiker vill rädda Biologiska museet – med t-shirt

Den eventuella stängningen av Biologiska museet på Djurgården berör. Nu höjs röster för att bevara institutionen som funnits sedan 1893.

  • Publicerad 17:30, 8 maj 2017

Det är i humorpodcasten Della Monde som Jonatan Unge, tillsammans med komikerkollegorna Simon Svensson och Kristoffer Svensson, flera gånger har talat om hotet mot Biologiska museets framtid.

BILDSPECIAL: Följ med in bland de döda djuren – där tiden stått stilla i 100 år

Med en förhoppning om att engagera podcastens drygt 40 000 lyssnare startar komikerna nu en kampanj för att rädda museet.

– Vi har tryckt upp tröjor som nu säljs för att samla in pengar till Biologiska. Exakt vad pengarna ska gå till känns oklart just nu, men de lär väl sättas in på något slags konto som gynnar museet. I värsta fall får vi väl köpa museet och driva det själva, säger Jonatan Unge.

Driva det själva!?

– Om det blir så illa att de lägger ner så tänker jag att vi lägger ett symboliskt bud på en krona och erbjuder oss att ta över. Vår tes är att museet är otroligt billig i drift, typ en femhunka i månaden. Men jag vet så klart inte. Det viktiga är att det blir kvar i någon form.

Jonatan Unges engagemang kommer ifrån att han är uppväxt och i perioder fortfarande bor på Djurgården.

– Jag älskar uppstoppade djur. Hela den underbara känslan av att gå omkring där inne. Och trappan och alla målningar, det finns absolut en nostalgi kring det för mig som var där mycket som barn.

Biologiska museet utanför Skansen på Djurgården. Foto: Sacharias Källdén

En del av anledningen till att man överväger att stänga är ju att det är för få besökare. Är du också skyldig till att vilja rädda museet samtidigt som du inte besöker det själv?

– Nej! Jag var där för bara ett halvår sedan och tog med mitt barn. De där anklagelserna slår jag ifrån mig. För mig är det nostalgi samtidigt som museet är i högsta grad levande, säger Jonatan Unge.

Har sökt pengar

Från museets sida känner man inte till podcastens initiativ men man är glad över stödet och har märkt av att det finns ett engagemang från flera håll.

– Det är jättekul och jag välkomnar alla som engagerar sig. Jag vet att det även bildats en vänförening av privatpersoner. Alla älskar biologiska men tyvärr är det fortfarande för få besökare, säger John Brattmyhr, chef på Skansen som driver Biologiska.

SE FILMEN: Björnungarna på Skansen har vaknat!

Skansen har sökt om pengar från Länsstyrelsen för att kunna rusta upp lokalen i höst.

– Får vi medlen så kommer vi att ta fram en idé för museets framtid, säger John Brattmyhr.

Den sista augusti kommer museet att stänga på obestämd tid för att antingen renoveras eller helt enkelt läggas ned.

Se filmen från Stockholmdirekts besök på Biologiska:

Köp tröjan

T-shirten till förmån för Bioogiska säljs på shirtpod.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nu trafikerar bussar Värtavägen igen

Nyheter Ny ringlinje i väntan på ettan Efter lång kamp – nu trafikerar äntligen bussar Värtavägen igen.söndag 22/4 8:34

De vill lyfta risig skamfläck på Kungsholmen

Nyheter Nu lovar staden bättring Platsen vid kajakuthyrningen i Kristineberg kunde varit en pärla. Men istället är den fylld av sopor och vid bryggan står ett nedklottrat hus. Det vill Kungsholmsbon Rasmus Jonlund (L) ändra på.söndag 22/4 8:10