Kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) och Liberalernas gruppledare Göran Hellmalm. Foto: Daniel Cannervik

Kommunalrådet överraskades av Liberalernas avhopp

Alliansen har naggats i kanten, något som kan försvåra beslut. Olyckligt, tycker kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) om Liberalernas avhopp.

  • Publicerad 15:17, 10 mar 2017

Parlamentariskt sett innebär det ingen större förändring.

Ekeröalliansens fyra partier blev tre – med 21 mandat i kommunfullmäktige i stället för 24. Av totalt 41 mandat. Liberalernas besked – att partiet lämnar samarbetet med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – slog förra helgen ner som en bomb i Ekerös lokalpolitik.

Fortfarande är alliansen i majoritet, men Liberalernas beslut kan förändra den politiska spelplanen. Beslutet kom som en överraskning för alliansledaren Reuterskiöld.

LÄS ÄVEN: Liberalerna: Därför lämnar vi alliansen

– Naturligtvis är det olyckligt. Vi har haft ett bra samarbete inom alliansen. Vi har olika uppfattningar i olika frågor, det måste man ha respekt för, men det har fungerat bra tidigare och jag har svårt att se att det inte skulle göra det i det här fallet. Men det är deras beslut, säger han.

Hur kan alliansen påverkas av det här?

– Parlamentariskt sett innebär det ingen större förändring, vi har fortfarande majoritet i fullmäktige. Men vi blir tre partier i stället för fyra och får därmed en minskad bas för våra beslut.

Två officiella skäl

Liberalerna har angett två officiella skäl till beslutet: förslaget om att sälja Sanduddens skola, samt höstens beslut om att pausa flyktingmottagandet. Två frågor där partiet inte har kunnat stå bakom alliansen. Adam Reuterskiöld uppger dock att han förvånas i bägge fallen.

– Liberalernas företrädare har röstat igenom det här förslaget i barn- och utbildningsnämnden. I kommunstyrelsen har man sedan lagt ner sina röster, vilket är det sätt vi hanterar att vi tycker olika. Möjligheten att lägga ner sina röster hade funnits nu också. Framför allt hade vi kunnat diskutera frågan, säger han angående Sandudden-frågan.

Den något decimerade alliansen kommer nu att fortsätta föra den politik som partierna varit överens om sedan länge, berättar Reuterskiöld.

– Om de (Liberalerna) vill vara med på det så är de välkomna att vara det. Men det kan bli svårt om man går ut i pressen och säger att man inte är med längre.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny ålder tvingar fram flytt

Nyheter Efter två år i kommunen står Mohammad Ali Mohammadi snart utan bostad – ett år tidigare än han räknat med. – Jag hoppas jag kan hitta ett rum där jag kan sova och studera. Så att jag kan fortsätta...fredag 17/11 16:35

KRÖNIKA: Bara lokala köp – vill du anta utmaningen?

Krönika Köpstopp. Godisförbud. En vit månad. Ibland är en utmaning precis vad man behöver för att få syn på sina egna vanor. Vad saknar jag och vad är inte alls svårt att leva utan? Själv tror jag inte att...fredag 17/11 16:33

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter