Skitdåligt. Georges Barré tycker att det är uselt av kommunen att låsa toaletterna. Foto: Lotten Engbom

Kommunen låste toaletterna – "Boende använde hink"

När Täby kommun valde att stänga igen toaletterna på seniorboendets gemensamhetslokaler skapades problem för många boende. Äldre som tvingats använda hink eller inte hunnit hem till sin toalett skapar ilska.

  • Publicerad 18:51, 18 okt 2017

Vid årsskiftet blir seniorboendet Kullagränd, i närheten av Täby centrum, av med sina gemensamhetslokaler – ett bibliotek och ett kök som de boende nyttjar för att umgås med varandra.

Men redan för några månader sedan stängdes toaletterna, som finns i anslutning till lokalerna. När restaurangen inte har öppet måste de gamla ta sig upp till sina lägenheter för att gå på toa.

– Vi äldre behöver springa på toaletten mycket oftare. Det är ingen tillfällighet att arkitekterna ritade in två toaletter här. Men kommunen vill inte betala för städning, säger Georges Barré, en av de boende.

– En av våra boende använde en hink. Det har hänt att boende misslyckats med att hinna ta sig till toaletten, säger Marga Demsell, som också bor på Kullagränd.

"Inte mycket vi kräver"

Enligt Georges Barré låstes toaletterna utan någon vidare information till de boende på Kullagränd. Nu får de varna de som kommer på besök för toalettbristen.

– Vi har sagt det, att kom gärna och hälsa på oss, men kissa hemma för toaletterna har kommunen stängt, säger Per Bergenholm.

Georges Barré berättar att det var ett jäkla liv i början, och att många var upprörda.

– Men de flesta har resignerat. De tror aldrig att vi ska få någon rättvisa av det. Men vi har en äldre dam på andra sidan gatan som är 96 år, hon tyckte att vi ska demonstrera. Vi kan inte bara sitta still och titta, säger han och tillägger:

– Det är inte mycket vi kräver.

Enligt fastighetsägaren Akelius är det Täby kommun som hyr lokalerna, kök- och biblioteksdel ihop med ytan där toaletterna ligger, av dem.

– Det är social omsorg som hyrt de här lokalerna innan, men de har sagt upp dem. Kommunen har hyrt in lokaler som de egentligen inte ska behöva hyra in, säger Jörgen Häfker, bostadsförvaltare på Täby kommun.

Vad gäller toaletterna säger Jörgen Häfker så här:

– Problemet var i alla fall att det inte var någon som städade toaletterna, och det blev ett tillhåll för missbrukare. Det var allmänna toaletter som ingen tog hand om.

Men någon måste ha skött om toaletterna innan?

– Jag har faktiskt ingen historik i vem som städade innan. Toaletter finns också i restaurangen, och alla som bor där har egna toaletter uppe i lägenheterna, säger Jörgen Häfker.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Misstänkt mord i Täby – hittades i skogsdunge

Nyheter "Går inte att avfärda som naturligt dödsfall" Polisen fick ett larm om en avliden person strax innan klockan 15.30 på onsdagen. Det går enligt polisen inte att avfärda som ett naturligt dödsfall.onsdag 25/4 16:23

Danderydsskolorna med cykeltrafik på schemat

Nyheter "Bra att få lära sig skyltar" Att få fler barn att cykla och gå till skolan – det är målet när Enebybergs skola under två veckor fullsatsar på att lära barn om trafikregler. .onsdag 25/4 14:17