Kommunens motivering till Kornhalls avsked

Upplands Väsby kommun har beskrivit för Arbetsdomstolen varför skolstrategen Per Kornhall blev avskedad för ett par månader sedan. Redan tidigare har Vi i Väsby skrivit om att ett av deras tyngst vägande argument är en faktura 744 kronor, som kommunen fick betala när Per Kornhall deltog i en konferens om hur skolans resultat ska mätas.


Nu presenterar kommunen, till Arbetsdomstolen, sina samtliga argument. Bland annat säger de, om debattartiklarna som Per Kornhall skrivit, att ”Per Kornhall var givetvis inte okunnig om att dessa artiklar kunde ställa till obehag och svårigheter för ans närmaste chef”.

Per Kornhall skriver i ett mail till Vi i Väsby att det intressanta i sammanhanget är att dessa artiklar skrevs innan konflikten mellan honom och kommunen uppstod, vilket kan tolkas som att Barbro Johansson utsatts för påtryckningar redan då.

Dessutom har han kritiserats för att han i en annan debattartikel riktat kritik mot Moderaterna och Centern. Per Kornhall ställer sig frågande till formuleringen och undrar hur kommunen kan ifrågasätta hans rätt att uttrycka politiska åsikter.

Ytterligare en punkt som kommunen tar upp i sin lista över anledningar till avskedet, är att han skrev en artikel i DN där han beskriver sig själv som en visselblåsare. Problemet med det argumentet, är att redan i artikeln står det att han har fått ”underrättelse om avsked”. Den kan med andra ord inte ha bidragit till avskedet, eftersom den publicerades efter att han fått beskedet.

 

Fotnot:

Vi i Väsby har utan framgång försökt nå Barbro Johansson för en kommentar.

Relaterad information

Bakgrund

Per Kornhall stämmer Upplands Väsby kommun i arbetsdomstolen. Han begär 175 000 kronor i skadestånd, att hans lön fortsätter att betalas ut medan målet pågår och att hans avskedande ogiltigförklaras.

Uppstickarpartiet Väsbys Bästa har varit aktiva i debatten om Per Kornhall, och föreslår bland annat att han istället för arbetet som skolstrateg ska utses till skolchef i Upplands Väsby.

Några av punkterna i kommunens motivering till avskedet. Enligt kommunen har Per Kornhall:

* Missbrukat sin förtroendeposition som anställd genom att låta kommunen svara för hans privata kostnader.

* Brutit mot gällande regler vid accepterande av externa uppdrag.

* Varit olovligt frånvarande vid ett flertal tillfällen.

* Raderat information som tillhör arbetsgivaren från kommunens dator.

* Drivit en mediekampanj mot sin arbetsgivare som gått långt utöver den kritikrätt som kan anses rimlig i ett anställningsförhållande.

* Förbrukat förtroendet som anställd i kommunen.

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Formstarka Isabella ser fram emot JEM

Sport Efter en sämre inomhussäsong har Isabella Andersson fullständigt exploderat utomhus. Medeldistanslöparen har krossat sina gamla personliga rekord och har dessutom nyligen kvalat in till JEM.måndag 26/6 9:02