Elizabeth Lombard har arbetat som konduktör på Roslagsbanan sedan 90-talet och är orolig för framtiden. Foto: Linnea Rheborg

Konduktörer uppgivna: "Det här är första steget i avvecklingen"

Laddstolpar ska införas på Roslagsbanan och nu fasar konduktörerna för att man i framtiden helt kommer försvinna från tågen.

Den borgerliga majoriteten i landstinget har nu beslutat att laddstolparna som man infört under en testperiod vid Tvärbanan och Nockebybanan, ska bli ett permanent inslag. Och under det närmaste året förväntas även systemet införas på Roslagsbanan.

Elizabeth Lombard har arbetat som konduktör på Roslagsbanan sedan 90-talet. Hon fasar för att beslutet kommer leda till att det i framtiden inte kommer finnas mer personal än en förare längs Roslagsbanan.

– Medarbetare börjar bli ännu mer oroliga nu, hur ska det bli? Jag ser en fara längre fram - det här är första steget i avvecklingen känns det som, säger hon.

LÄS MER: Klart: Alla konduktörer ersätts med biljettstolpar

Klassas som järnväg

Roslagsbanan klassas som järnväg och därför måste mer personal än enbart en chaufför vara ombord på tåget. Den främsta arbetsuppgiften handlar om säkerheten; se till att dörrar stängs och kunna ge föraren klarsignal. Att visera biljetter kommer i andrahand.

– För vår yrkeskår är laddstolparna en nackdel. Jag tänker att de kan fungera som komplement under rusningstid då vi bara har möjlighet att kontrollera biljetter med reskassa - vilket inte är vårt fel.

LÄS MER: Resenärerna: ”Behåll konduktörerna”

Och även om Elizabeth och hennes kollegor får vara kvar på Roslagsbanan så menar hon att en stor, och viktig, del av deras roll kommer försvinna. Och hon tror även att det kommer påverka resenärerna.

– Att kontrollera biljetter är ju en stor del av det sociala, att en människa kommer och hälsar och kollar biljetten. Jag tror nio av tio vill ha oss kvar och skulle tycka det vore väldigt tråkigt om vi försvann.

LÄS MER: Upprört på tvärbanan efter besked om att ta bort alla konduktörer

"Visa solidaritet"

På tisdag kommer bland annat personal från Roslagsbanan och tvärbanan att manifesta utanför trafikförvaltningen för att få dem att omvärdera sitt beslut.

– Vi måste mota Olle i grind och gå emot beslutet. En del är väldigt uppgivna redan och tänker "det är ingen idé". Men vi måste visa solidaritet och kämpa för vår yrkeskår, säger Elizabeth Lombard.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tog sin in i Djursholmsvilla – hotade boende med "tillhygge"

Nyheter "Vi är fortfarande på plats" Strax efter luinchtid under lördagen blev en familj i Djursholm bestulna på sin bil. Gärningspersonerna ska tagit sig in i fastigheten och hotade de boende.lördag 23/9 13:49

Miljövänlig höstfest på söndag

Nyheter Att odla nära och att återanvända är två starka trender. Nu på söndag går det att fynda närodlade grönsaker, fårskinn och loppis, på höstfesten i Brottby.fredag 22/9 17:47