Trumps högra hand äger den gamla postterminalen i Tomteboda. Foto: Mostphotos

Konsthögskolan i chock – kan flytta till fastighet med Trump-koppling

Följetongen om Kungliga konsthögskolans framtida lokaler har tagit en oväntad vändning. Och det på grund av ingen mindre än den amerikanske presidenten Donald Trump.

  • Publicerad 17:15, 5 maj 2017

Sedan branden i september 2016 så har framtiden för Kungliga konsthögskolan på Skeppsholmen varit osäker. En kommande hyreshöjning har fått skolan att tveka på om de kan stanna i lokalerna som ägs av Statens fastighetsverk. Ett alternativt förslag att flytta verksamheten till den gamla postterminalen i Tomteboda, där skolan inom kort ska ha sin vårutställning, dök upp i januari i år. Under våren har en del elever haft sina ateljéer i Tomteboda på grund av platsbrist i de delar som klarade branden på Skeppsholmen.

LÄS ÄVEN: Efter branden – nu kan Konsthögskolan tvingas bort från Skeppsholmen

Elever på skolan har nu uppmärksammat att Tomtebodas fastighetsägare till 80 procent är Blackstone Group. Ett amerikanskt riskkapitalbolag som ägs av den kontroversielle Stephen Schwarzman och som på senare tid köpt in sig i flera övergivna postterminaler i Sverige.

LÄS ÄVEN: Konsthögskolans nya rektor om vägvalet efter branden

Samme Schwarzman är utöver företagsledare även ekonomisk rådgivare åt USA:s president Donald J.Trump, något som rört upp känslor på skolan.

– Det här har dykt upp efter att ett antal studenter gjort efterforskningar om Tomteboda. Som ett resultat av det arrangerades ett panelsamtal kring gentrifiering och ägarstrukturen för Tomteboda redovisades, säger Marina Krig, kommunikatör på Kungliga konsthögskolan.

Vad handlade diskussionen om?

– Framförallt ville de här studenterna upplysa om hur det låg till. Studenterna ville uppmärksamma frågan, dels ur vårt perspektiv som högskola och dels ur ett samhällspolitiskt perspektiv.

LÄS ÄVEN: Lärare på Konsthögskolan: ”Jag var där inne när det började brinna”

Huruvida Trump-inslaget kommer vara avgörande när styrelsen bestämmer sig angående flytten vill Marina Krig inte kommentera.

– Självklart kommer det att vägas in som en av många aspekter i den utredning som vi nu genomför och som styrelsen ska ta ställning till, säger hon.

Så här såg det ut några dagar efter branden i Konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen. Foto: Andreas Jennische

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stora förseningar på röda linjen

Nyheter Akut sjukdomsfall slår mot trafiken Det är just nu stora förseningar på röda linjen. Enligt SL handlar det om ett sjukdomsfall.onsdag 21/2 11:55

Är det här Stockholms Notting Hill?

Nyheter Mäklarnas senaste knep faller inte i god jord Vill åka till Portobello Road och uppleva lite äkta Londonkänsla? Enligt mäklare räcker det att ta sig till en viss del av Vasastan.onsdag 21/2 11:32