marie milling, som vill stava sitt namn utan versaler, är initativtagare till Ekokooperationen, som är en förening med Söderortsbor som köper in eko-mat direkt från grossist för att ha full koll på var maten kommer ifrån och för att kunna få billigare varor. Foto: Maja Brand

Kooperativ tar upp kampen mot urvattnat eko-begrepp

De vill ha billigare ekologiskt, rättvist producerat käk – och slippa matbutikerna. Flera Söderortsbor har gått ihop och handlar direkt från en eko-grossist för att ha full kontroll över maten. Nu växer kooperativet.

  • Publicerad 16:32, 11 jan 2017

Jag är nog extremast och lever under knappa ekonomiska förhållanden

En gång i månaden kommer leveransen med frukt, grönt, pasta, mjöl, schampo, diskmedel och annat som Söderortsborna i Ekokooperationen för 17 har beställt.

Maten kommer i stora förpackningar från en grossist som bara säljer ekologiskt och rättvist producerade varor och som sen delas upp mellan hushållen.

Läs även Söderort rustar för undergång – vill ha eko-samhälle med egen valuta

marie milling (som vill stava sitt namn utan versaler), har varit med i inköpsföreningen sen starten 2011 och köper nästan all mat, runt 90 procent gissar hon, på det här sättet.

– Jag är nog extremast. Jag lever under rätt knappa ekonomiska förhållanden och då är det svårt att handla ekologiskt i de vanliga affärerna. Men jag är också trött på hur handeln fungerar. Den lockar oss alltid att köpa det billigaste och sämsta, säger hon.

"Begreppet eko är urvattnat"

Ekokooperationen handlar till grossistpriser men det är inte alltid det blir så mycket billigare än hos matkedjorna som kan köpa in större mängder.

Men priset är inte den enda fördelen, anser marie milling. Kooperationens leverantör har ett utbud som anpassas efter säsong, maten är ofta närodlad, kommer varorna från andra länder har de producerats på kooperativ med bra arbetsförhållande och flyg används inte vid transporter.

– I takt med att eko har blivit så populärt har begreppet blivit urvattnat. De stora, vinstdrivna företagen tänjer på reglerna. Men kvaliteten på maten vi får är jättehög, säger marie milling.

För att kooperativet ska funka krävs att medlemmarna turas om att ta emot leveransen. I dag är det ett 20-tal medlemmar i Söderort som ett par gånger om året får ta ledigt en dag från jobbet för att ta emot och sortera varorna. Två medlemmar åt gången ser till att alla hushåll kan hämta färdiga kassar med mat.

Saknar en lokal

Antalet medlemmar i föreningen, som riktar sig till boende längs linje 17 söderut, har varierat. Nu i höst har intresset för kooperativet varit stort och sju nya medlemmar har precis gått med. Föreningen har ingen egen lokal för att ta emot leveranser utan har huserat på olika adresser.  Senaste året har de fått vara hos Cykelköket i Bagarmossen.

– Nu har vi en ny lösning på gång med Bagarmossens Folkets Hus, där vi skulle kunna växa ännu mer. Hur många vi kan blir får vi se. Intresset har varit stort, säger marie milling.

Så funkar det

Ekokooperationen för 17 är en inköpsförening för boende längs linje 17 söderut som vill beställa ekologisk mat och andra eko-produkter direkt från en grossist.

En gång i månaden levereras frukt, grönt, torrvaror och annat som städ-, disk-, tvättartiklar, hud- och hårvård till medlemmarna.

Målet är att kunna köpa ekologiskt och rättvist producerade varor till lägre priser.

Mer information om föreningen finns i Facebook-gruppen ”Ekokooperationen för 17!”

marie milling (som vill stava sitt namn utan versaler) och Love Nordenmark utanför Cykelköket i Bagarmossen Foto: Maja Brand

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så rustar de Nackareservatet inför sommaren

Nyheter "Skräpar ner" medvetet Naturbibliotek, massor av växter, handikappanpassade grillar och fler holkar till fladdermöss. Det här händer i Nackareservatet nu när värmen är på g. Inklusive en kontroversiell nyhet.måndag 23/4 19:00

KLUBBAT: Ny skola ska byggas i Gröndal

Nyheter Den gamla ska rivas och ersättas Stockholms kommunfullmäktige har nu sagt ja till att bygga en helt ny kommunal grundskola i Gröndal för nära en halv miljard kronor.måndag 23/4 18:11