Ett 15 meter högt träd föll nyligen alldeles intill ett av bostadshusen. Det gjorde att ytterligare två träd fick tas ner. Foto: Eva Tonström

Kravet: Få bort de livsfarliga döda träden i Bagis

Har de glömt bort den här parken? Det undrar en Bagisbo som har tröttnat på att träd efter träd faller i grönområdet där han bor.

  • Publicerad 12:05, 26 okt 2017

Det är väldigt många som går här varje dag, framförallt förskole- och skolgrupper.

Bengt Adolfsson i Bagarmossen har kontaktat stadsdelen flera gånger de senaste åren med frågan vad de tänker göra åt det, enligt honom, misskötta och igenväxta skogspartiet där han bor.

Orsaken är att minst fem höga träd har fallit det senaste året, enligt Bengt Adolfsson. Ett av dem föll över en gångväg och ett nära ett bostadshus.

Rädd att det ska hända en olycka

– De trillar ju för att de är helt döda, de har inte hållits efter. Jag tror att staden har glömt bort det här skogsområdet. Det ligger lite avsides. Jag har bott här i tolv år och har sett en klar försämring i skötseln de senaste sex åren, äger han.

Grönområdet det handlar om ligger mellan Bergsrådsvägen och Riksrådsvägen. En promenad i området visar att det finns flera döda, rejält höga träd i skogen, med stora grenar som hänger över gångvägar, och Bengt Adolfsson är orolig att det ska hända en olycka.

Mötte varg – i Bagarmossen

– Det är väldigt många som går här varje dag, framförallt förskole- och skolgrupper, och jag är orolig att någon ska skadas när det faller ner grenar över vägen.

"Kommer utföra naturvård"   

Skarpnäcks stadsdel känner till att skogsområdet är eftersatt, därför kommer en översyn av skogen att göras.

– Vi kommer att utföra naturvård i området, alltså inventera vilka träd som behöver åtgärdas eller tas bort, och om vi behöver ersätta några träd med nya plantor, säger Peter Mellin, parkansvarig i Skarpnäcks stadsdel.

Med andra ord, röja och rensa. När det drar igång kan han inte svara på men så snart som möjligt är planen.

Staden håller inte efter alla skogspartier per automatik, utan gör åtgärder om någon felanmäler, enligt Peter Mellin.

– Vi hinner bara slyröja cirka fem procent av all skog varje år, så det blir en cykel på ungefär 20 år. Då hinner det växa ganska mycket.  

"Vad är det för monster jag har skapat?"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De gör upp med bilden av perfekta föräldrar

Nyheter De vill få oss att skratta åt vardagsstressen Ekologisk mat till kidsen, inte hämta sist på förskolan och så glöm inte att ta hand om dig själv också! Med hjälp av bilderna de gör under namnet Modersgapet vill Linje 17-borna Elinore Brandén och...tisdag 21/11 18:59