Framtida bygget Viveln kritiseras av Cykelfrämjandets lokala gren. Foto: White Arkitekter

Kritik mot cykelplaner i Täby: "En säkerhetsrisk"

"Cyklisterna får det som bli över". Så säger cykelfrämjandet efter att de nagelfart byggprojektet Viveln i Skarpäng.

  • Publicerad 11:27, 5 sep 2017

Cykelorganisationen Cykelfrämjandet norrortsgren fördjupar sig i flera av Täbys nybyggnadsprojekt för att granska hur kommunen tillgodoser cyklisternas intressen. Inom projektet Viveln som ska byggas i Skarpäng menar de att kommunen gått emot regionala krav i planeringen av cykelvägar.

– Vägen som är planerad är inte tillräckligt bred, har inte kurvradier som överensstämmer med kraven och vi har sett att enskilda partier av cykelvägen kommer ha dold sikt vilket medför en säkerhetsrisk, säger Emil Törnsten, ordförande för Cykelfrämjandet Stockholm Norrort.

"Får det som blir över"

– Vi upplever att man i första hand tillgodoser bilister, bussar och framkomlighet för gående i nya områden. Cyklisterna får det som bli över helt enkelt. Kommunerna måste tänka på cykelframkomlighet redan i början av projekt så att säkerheten kan upprätthållas, säger Emil Törnsten.

Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Täby, menar att cykelfrämjande alltid ingår i nya projekt. Men han påpekar också att kollektivtrafiken prioriteras.

– När det gäller sikten så uppfyller vi kraven, men angående radien på kurvan som Cykelfrämjandet kritiserar så uppnår vi nästan kraven. Vår ambition är att göra det så bra som det går och vi har alltid med cykelfrågan i nya projekt. Men kollektivtrafiken prioriteras främst, säger Johan Algernon.

Cykelfrämjandet kräver att kommunerna ska upprätthålla tre grundkrav.

– Cykelbanorna ska vara raka, inte krokiga. Andra kravet är att cykelbana och gångbana ska vara separata i och med de olika hastigheterna. Och sist ska kurvorna i cykelbanorna vara anpassade till cyklisten, säger Emil Törnsten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Förlust på 27 miljoner mer än väntat - nu ska förvaltningen granskas

Nyheter Parisa Liljestrand (M): "En oerhörd chock" Den redovisade prognosen på minus sex miljoner kronor har nu ökat rejält till 33 miljoner kronor. Nu ska socialförvaltningen i Vallentuna granskas.lördag 20/1 10:45

QUIZ: Kungafamiljen i den kungliga huvudstaden

Nyheter Hur bra koll har du egentligen på vår kungafamiljs förehavanden i Stockholm? Utmana dina rojalistiska kunskaper i vårt quiz!fredag 19/1 17:00