Järfällabadet. Så här såg det ut när Järfälla Tidning besökte bygget i mitten av november. Foto: Jannie Flodman

Kritik mot höjda simhallspriser: "Går att sänka väsentligt"

Efter att Järfälla Tidning skrivit om att det ska bli mer än dubbelt så dyrt att bada i nya simhallen vill Vänsterpartiet nu se en prissänkning.

  • Publicerad 13:02, 8 feb 2018

I slutet av mars smyginvigs nya Järfällabadet, som kommer att drivas av Medley.

I och med det stänger Jakobsbergs simhall – och priserna för entréer och träningskort höjs markant. Badentrén för vuxna höjs till exempel från 45 kronor till 105 kronor. Det har fått Vänsterpartiet i Järfälla att reagera.

– Det är orimligt och helt oacceptabelt att närapå fördubbla avgifterna. Risken är att människor inte kommer att ha råd att åka dit och simma, säger Bo Leinerdal (V), gruppledare, och fortsätter:

– Om man jämför med det nyrenoverade Åkeshovsbadet i Bromma är priserna där väsentligt lägre. Det går absolut att sänka priserna i Järfällabadet.

Dubbelt så dyrt att bada i Jakans nya simhall

Kommunens kostnad dubbleras

Vänsterpartiet har skrivit en interpellation till kommunfullmäktige där de dels pekar på de höjda entrépriserna som problematiska, dels att kommunens kostnad för simhallen höjs till 22 miljoner kronor från 11 miljoner kronor årligen. En kostnad som främst bekostar att föreningsliv och skolor ska kunna nyttja simhallen.

– Vi hoppas att kommunen på något sätt ska agera. Det är en privatägd simhall, de gör ju som de vill. Men vi kanske kan väcka opinion som gör att de kan se över sin prissättning sänka avgiften, säger Bo Leinderdal.

"Kommunen kan inte styra priserna"

Men Vänsterpartiet får inte gehör av Socialdemokraterna i frågan. Mika Metso (S) är ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden i Järfälla. Han menar att Socialdemokraterna från början varit kritiska till att låta en privat aktör driva simhallen – just för att kommunen inte kan styra priserna.

Men han menar nu att priserna kan motiveras av att den nya simhallen är i betydligt bättre skick än den gamla.

– Det är en toppmodern anläggning, och den gamla simhallen har väldigt låg entréavgift i dag. Någonstans måste man sätta pris efter kvalitet med, säger Mika Metso.

Kolla in bilderna! Såhär blir nya Järfällabadet

Nya priserna

I Jakobsbergs simhall kostar ett badårskort för pensionärer 1000 kronor, något som nu kommer kosta 2000 kronor.

I dag kostar en badentré för en vuxen 45 kronor, något som kommer kosta 80 kronor på vardagar innan klockan 15 och övriga tider 105 kronor.

Simhallen smygöppnar 29 mars och öppnar med officiell invigning 14 april.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Filmaren som väljer Spånga framför New York

Nyheter Så gick det till när 20-åringen vann pris för sin första långfilm En olycka fick Spångas senaste stjärnskott Robin Sherlock Holm, 20 år, att inse att ingen tid finns att spilla när det gäller drömmar. Nu har han vunnit pris för sin första film.fredag 23/2 15:33

Weekend-lista: Helgens aktiviteter i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Hyr skidor gratis ✓Ät semmelmuffins med en katt ✓Barnteater med jonglör Nej, nej, nej. Inte kan du sitta still när det finns SÅHÄR mycket att göra i Västerort och Järfälla. Se så! Ut och ät en semmelmuffins med en katt!fredag 23/2 15:14