Det blev stökigt när food trucken "Vegan Schmegan" kom till Mörby centrum under onsdagen. Foto: Privat

Kroganställda skrämde bort vegansk food truck i Mörby

I går skulle foodtrucken Vegan Schmegan servera vegetarisk mat i Mörby centrum. Men arga restauranginnehavare satte stopp för det. Efter hot och fysiska attacker valde food trucken att slå igen och åka därifrån.

  • Publicerad 14:50, 7 sep 2017

Danderydsborna som driver foodtrucken Vegan Schmegan hade sökt om tillstånd för att få sälja mat vid Mörby centrum – och fått tillståndet. Men deras lunchmat gillades inte av alla.

LÄS ÄVEN Nya krögarhot mot foodtrucks: "De är rädda för konkurrens"

– Först kom en kvinna ut från Sushi Kirin och bankade på våra fönster. Hon sa att hon skulle bomba oss. Tio minuter senare kom hon igen och började välta våra bord, säger Igor, en av ägarna till food trucken.

Igor berättar att kvinnan började attackera hans kollega.

– Hon petade kollegan i ansiktet och i bröstet. Min kollega gav igen, och jag försökte sära på dem. Då kom fyra personer till från sushirestaurangen ut och började bråka. Det var extremt obehagligt, säger ägaren.

Ringde polisen

Han ringde till polisen som kom och upprättade anmälan om olaga hot och misshandel. En motanmälan om misshandel gjordes också.

– Vi skulle ha serverat middag också men det vågade vi inte. Vi har tillstånd att sälja i Mörby till november, men det känns inte bra – de försökte göra oss illa fysiskt.

Danderyds Nyheter har varit i kontakt med Sushirestaurangen men där vill man inte kommentera gårdagens bråk.

Håkan Larsson, centrumchef för Mörby centrum, hörde talas om händelsen. Han berättar att det är kommunen som hyr ut marken.

– Och de har all rätt till detta. Det blev en dispyt på torget mellan en restauratör och en food truck. Det gick handgripligen till, tydligen. Så här får det inte gå till, säger han.

– Jag ska ta ett samtal med hyresgästen, som i normala fall sköter sig utmärkt.

En kvinna från Danderyd hade planerat att köpa middag i food trucken.

– Jag har velat testa Vegan Schmegan väldigt länge, jag har hört gott om dem. Jag blev så glad när de skulle komma. Nu kommer de inte vilja komma tillbaka. Hela min umgängeskrets är jätteledsna, det har inte hänt så mycket med restaurangenutbudet i Mörby de senaste åren, säger kvinnan. Kommer andra food trucks ens våga sig ut till Danderyd, säger kvinnan.

"Tänker fel"

Hon tror att sushirestaurangen tänkt fel när de velat ha bort konkurrensen.

– Sushi och vego är så otroligt olika segment. Det är inte så att när jag best mig för att äta asiatiskt går jag och köper vego. Jag tror att det är positivt att restauranger kan dras av varandra, det är bara att titta på alla food courts, folk gillar olika.

Vegan Schmegans ägare tänker liknande:

– Vi ger värde genom att vara där, mer folk kommer till området. De har en ”mat är mat”-inställning. De bryr sig inte om ett brett utbud. Det här är så tråkigt, vi bor ju i Danderyd och ville ge tillbaka till kommunen.

Under de senaste åren har det skett upprepade hot mot foodtrucks och pionjären Fredrik Melin tror att friktionen skulle minska med andra regler. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Förlust på 27 miljoner mer än väntat - nu ska förvaltningen granskas

Nyheter Parisa Liljestrand (M): "En oerhörd chock" Den redovisade prognosen på minus sex miljoner kronor har nu ökat rejält till 33 miljoner kronor. Nu ska socialförvaltningen i Vallentuna granskas.lördag 20/1 10:45

QUIZ: Kungafamiljen i den kungliga huvudstaden

Nyheter Hur bra koll har du egentligen på vår kungafamiljs förehavanden i Stockholm? Utmana dina rojalistiska kunskaper i vårt quiz!fredag 19/1 17:00